USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.58 41.80
  • PLN 10.40 10.70

Стежили за людьми і збирали на них досьє: експоліцейські з Волині заснували детективне агентство

5 Лютого 2024 22:34
На Волині теща замовила прослуховування зятя, бо запідозрила його у зраді, а роботодавець забажав стежити за своїми працівниками. Такі послуги надавали колишній керівник Камінь-Каширського відділу поліції разом з ексколегами. За версією ДБР, колишні правоохоронці використовували незаконні засоби стеження за людьми.

У ДБР вважають, що камінь-каширські поліцейські незаконно стежили за людьми, збирали інформацію про певних осіб і продавали відомості із закритих поліцейських баз, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Організував цю злочинну групу колишній працівник правоохоронного органу, який заснував детективне агентство. До складу цієї групи він залучив двох колишніх правоохоронців та одного діючого – начальника сектору одного з районних відділів поліції. Діяли вони на Волині з травня до вересня 2022 року», – прокоментувала речниця теруправління ДБР у Львові Тетяна Муравель.

На сайті судової влади оприлюднено список обвинувачених. Там фігурує колишній керівник Камінь-Каширського райвідділу поліції Валентин Чих. Свого часу він керував полісменами і в Луцькому районі.

Читати ще: Пацієнти чи заручники? Справа про скандальну луцьку наркоклініку – нарешті в суді

Компанія колишніх копів незаконно та самовільно встановлювала на машини GPS-трекери, засоби прослуховуавання, а правоохоронець, який мав доступ до закритих баз даних, отримував інформацію звідти. Мовляв, формували досьє, які потім продавали клієнтам. Замовляли такі послуги місцеві жителі.

«Наприклад, теща замовила стеження за зятем, якого підозрювала у зраді. Керівник громадської організації просив простежити за водіями, чи вони довозять майно до точки призначення, зібрати про них інформацію. Також зверталися з проханням розшукати боржників. Оплата за такі послуги була різною залежно від того, яку інформацію потрібно було зібрати. Наприклад, 100 доларів могла коштувати конфіденційна інформація, отримана з баз даних правоохоронних органів, а проведення спостереження з використанням технічних засобів стеження могло коштувати і близько однієї тисячі доларів», – інформувала речниця теруправління ДБР у Львові Тетяна Муравель.
Один із фігурантів детективної історії відбувся адмінкою. Мовляв, він був на чергуванні й не знав, що під його паролем хтось витягнув інформацію.

«Виявлено розмову між колишнім керівником Камінь-Каширського райвідділу поліції та невстановленою особою чоловічої статті, в ході якої запитує, хто на службі з їхніх знайомих, зокрема, хто черговий, хто помічник чергового та з ким краще говорити, бо дещо треба, а також розмову з невстановленою особою чоловічої статті, під час якої запитує, чи чергує ця особа, повідомляє, що зараз скине їй два паспорта, щоб глянути відомості про те, що на таких осіб є чи немає», – вказано в ухвалі суду.

Чотирьом іншим колишнім копам світить кримінал.

«Організатора та учасників обвинувачують за різними статтями, зокрема в несанкціонованому збуті інформації з обмеженим доступом, незаконному збиранні конфіденційної інформації про особу. Ця справа вже розглядається в суді, який ухвалить вирок стосовно цієї групи», – сказала Тетяна Муравель.

У випадку доведення вини фігурантам загрожує ув’язнення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Тёща Показати IP 6 Лютого 2024 00:41
Зять
Шарій Поц Показати IP 6 Лютого 2024 07:22
А як полыцейський гарно насвистів: я не я і пароль не мій!
Платон Показати IP 6 Лютого 2024 15:49
Тещу - в ополонку!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus