USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Стара церква та залишки древньої вежі: що приховує історія села Литовеж

Сьогодні 18:43
За історичними довідками, ще у 14-му столітті литовські князі побудували на волинській землі замок із потужними укріпленнями і сторожовими вежами. Зараз залишилися тільки згадки і великий пагорб, навкруги якого протікає річка Західний Буг. Нині ця територія належить Литовезькій територіальній громаді.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Назва Литовеж походить від урочища Замок, яке розташоване на території села. Зі слів старожилів та історичних відомств, там колись стояла Литовська вежа», – пояснила голова сільської ради Олена Косянчук.

У 2018 році Литовезька сільрада ініціювала проведення розкопок разом із археологами з України, Польщі та Литви. Усе відбувалося за рахунок бюджету громади.

«Розкопки дали результат: знайдено чимало експонатів, частину з яких передали в Луцьк, а частину – у наш місцевий музей», – пригадала Олена Косянчук.

Читати ще: «Повстанці жили за сім кілометрів від нас», – волинянка про історію села на Ковельщині

Біля валу, що залишився від старої вежі, є декілька історичних пам’яток. Одна з них – донині діюча Введенська церква.

«Це місце називається Попелиська. Існує легенда: коли монголо-татари нападали на наші землі, то люди ховалися в укріплений замок. Як тільки люди вийшли, то на місці їхніх домівок зостався один попіл. Тому й так назвали», – розповіла вчителька школи Раїса Шушняк.

Церкву побудували за часів князя Острозького, і згадка про це була в 1611 році. Вочевидь, побудована вона була ще раніше. Старі дерев’яні бруси, ікони на тканому й дерев’яному полотні, церковна література – усе це пережило дві світові війни. Місцеві кажуть, що службу тут правили увесь час.

Деякі ікони навіть нагадують католицький живопис, хоча церква є православною. До наших часів збереглося Євангеліє, простріляне кулею. Видання датоване 1810 роком.

Староста церкви Сергій сам навчився читати важкі старослов’янські тексти. Хоча їх уже не використовують, і церква перейшла давно до українського патріархату, але стара література – цінна і значуща для історії.
У Введенській церкві є ще плащаниця, що дістається один раз на рік. Через декілька десятків метрів була ще одна церква – Параскевська. Із неї якраз врятували старе Євангеліє. Храм розбомбили ще під час Першої світової війни. Її залишки розрівняли остаточно в радянський період. Нині тільки старий кам’яний хрест нагадує про існування місця для молитви. Якщо доторкнутися, то можна відчути гравіювання, ймовірно, імен похованих тут людей.

Читати ще: Польський цвинтар і козацька могила. Краєзнавиця – про таємниці волинського села

Місцеві подейкують: кладовище, що було поряд із церквами, досі зберігає свої таємниці. Та й вал, на якому були і зруйнована церква, і Литовська вежа, недостатньо вивчений.

Археологи зробили важливе відкриття – представили скан земної поверхні валу. Там побачили підніжжя самої Литовської вежі. Розкопки не змогли почати, бо почалася повномасштабна війна. Щоправда, громада прагне в майбутньому продовжити процес.

Частина валів уже обвалюються в річку Буг, а це означає, що деякі експонати можуть бути на дні водойми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus