USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.30 10.50

Стали чистими? Волинські території можуть виключити з переліку зони радіоактивного забруднення

13 Липня 2023 16:33
163 населених пунктів Волинської області можуть бути виключені з переліку сіл, містечок і міст, віднесених до зон радіоактивного забруднення Чорнобильської катастрофи.

Звернення про підтримку проєкту Постанови Верховної Ради України «Про встановлення мораторію на внесення змін до переліку населених пунктів віднесених до зон радіоактивного забруднення Чорнобильської катастрофи», зареєстрованого 10 липня 2023 року за № 9472, розглянули 13 липня на сесії Волинської обласної ради.

Як розповіла депутатка Людмила Кирда, це звернення дуже важливе для північних районів області, зокрема для 166 населених пунктів, які віднесені до зони добровільного гарантованого відселення, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

«22 червня на сайті Державного агентства України з управління зоною відчуження з’явився проєкт постанови про затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зони радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Згідно з цим проєктом, із 166 волинських населених пунктів, які є постраждалими, в цьому переліку залишаються тільки три. Один із них – у Маневицькій громаді, два – у Прилісненській. Уся інша територія стала чистою?» – звернула увагу депутатка.

Вона додала: якщо проєкт постанови буде затверджено, то населення забруднених територій втратить низку пільг, наприклад, безплатне харчування для дітей, безплатне оздоровлення та лікування дітей.

Як пояснив депутат Орест Маховський, Державне агентство України з управління зоною відчуження розробило цей проєкт постанови і розмістило його на сайті для ознайомлення громадськості відповідно до доручення Кабміну.

«Після того як громадськість висловила обурення, інформацію було просто видалено з сайта без жодних пояснень», – сказав він.

Як інформував, депутатське звернення з цього питання до Кабміну та агентства подала, зокрема, Ірина Констанкевич. У відповіді агентство констатувало, що на сьогодні жодного рішення щодо зміни статусу населених пунктів, забруднених унаслідок Чорнобильської аварії, не прийнято.

«Враховуючи, що проєкт постанови розроблено і є ймовірність спроби повторного винесення на розгляд цього питання, прошу підтримати сьогоднішнє звернення», – закликав Орест Махович колег.

Депутати підтримали проєкт рішення.

Подаємо текст звернення депутатів обради без змін:

«Державне агентство України з управління зоною відчуження 22 червня 2023 року оприлюднило проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України» для обговорення та надання зауважень і пропозицій до 22 липня 2023 року.

У Волинській області 166 населених пунктів віднесені до зони радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, згідно з постановою Кабінету Міністрів Української РСР від 23 липня 1991 року № 106.

Проєктом постанови Кабінету Міністрів України пропонується перегляд населених пунктів, які станом на тепер віднесені до зон радіоактивного забруднення. За запропонованим переліком у Волинській області залишаються в зоні тільки 3 населених пункти із незначною кількістю населення.

Така оптимізація зонування суттєво вплине на економічний та соціальний розвиток громад та призведе до зростання соціальної напруги в цих населених пунктах, на забезпечення безкоштовного харчування дітей в навчальних закладах та їх безкоштовне оздоровлення, на зменшення платоспроможності населення.

Як показує аналіз, незважаючи на впровадження комплексу заходів по захисту постраждалого від аварії населення, стан його здоров’я має стійку тенденцію до погіршення, про що свідчить зростання показників захворюваності органів дихання, серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, опорно-рухового апарату. Особливо турбує зростання рівня онкологічних захворювань.

Гостро стоїть питання здоров’я наших дітей. За результатами медичних оглядів лише четверта частина останніх є здоровою. У разі виключення із зони забруднених населених пунктів, припиняється харчування дітей в закладах освіти, які там розташовані, а харчування за рахунок продуктів місцевого виробництва призведе до ще більшої захворюваності.

Зрозуміло, що однією з причин перегляду зміни статусу населених пунктів це дефіцит бюджету на здійснення виплат, згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та допущення великого боргу доплат до пенсій непрацюючим пенсіонерам та дітям, які проживають в зонах радіоактивного забруднення за рішенням суду.

Через відсутність всебічного аналізу норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», хаосу в прийнятті рішень судами, подвійне трактування законодавства призвело до великої заборгованості з виплати доплат непрацюючим пенсіонерам та дітям, безладу, соціальної несправедливості, порушення конституційних прав жителів забруднених територій, породження корупційних дій в судовій ланці, Пенсійному фонді та виконавчій службі.

Відповідно до Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» на цих територіях повинна проводитись постійна дозиметрична паспортизація населених пунктів з прорахуванням очікуваних змін доз опромінення населення. Більше десятка років така робота не проводилась і реальний стан справ не вивчався. Пропонований Урядом проєкт постанови Кабінету Міністрів побудований на застарілих даних 2011 року та відповідних експертних висновках на їх основі.

Вважаємо, що таке важливе рішення для багатьох жителів Волинської області не може бути прийняте без науково обґрунтованих висновків після проведення дозиметричної паспортизації населених пунктів зони гарантованого добровільного відселення з врахуванням усіх критеріїв зонування, захворюваності населення, спостереження за змінами доз опромінення жителів, радіологічного моніторингу харчових продуктів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Не браконєр Показати IP 13 Липня 2023 18:32
Це планували зробити ще в 2014 навіть раніше але весь час мішали вибори

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus