USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.10 41.60
  • PLN 10.35 10.50

США визнали опозиційного кандидата Гонсалеса переможцем президентських виборів у Венесуелі

Сьогодні 11:11
Сполучені Штати визнали опозиційного кандидата на посаду президента Венесуели Едмундо Гонсалеса переможцем виборів, попри те, що виборчі органи країни оголосили перемогу чинного президента Ніколаса Мадуро.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена, поширеній 1 серпня.

«З огляду на беззаперечні докази, Сполученим Штатам і, найголовніше, венесуельському народові зрозуміло, що Едмундо Гонсалес Уррутія набрав найбільшу кількість голосів на президентських виборах у Венесуелі 28 липня», – заявив Блінкен.

За його словами, оголошені результати не відображають волю венесуельського народу.

«Поспішне оголошення Ніколаса Мадуро переможцем президентських виборів відбулося без жодних підтверджень. Національна виборча рада досі не опублікувала... жодного з протоколів підрахунку голосів, незважаючи на неодноразові заклики венесуельців і міжнародної спільноти зробити це», – ідеться в заяві.

Тим часом демократична опозиція оприлюднила понад 80 відсотків протоколів, отриманих безпосередньо з виборчих дільниць по всій Венесуелі, які свідчать про те, що найбільшу кількість голосів зі значним відривом отримав Гонсалес. Це також підтверджено екзит-полами в день виборів, пояснив Блінкен.

Сполучені Штати відкидають необґрунтовані звинувачення Мадуро на адресу лідерів опозиції та розцінюють його погрози заарештувати їх як недемократичну спробу придушити політичну активність і зберегти владу.

«Безпека лідерів та членів демократичної опозиції має бути захищена», а «всі венесуельці, заарештовані за мирну реалізацію свого права на участь у виборчому процесі чи за вимогу прозорості підрахунку голосів і оголошення результатів, мають бути негайно звільнені», – зауважив держсекретар.

Водночас він привітав Гонсалеса з успішною кампанією, наголосивши на необхідності розпочати дискусії про мирний перехід влади відповідно до виборчого законодавства та побажань венесуельського народу.

«Ми повністю підтримуємо процес відновлення демократичних норм у Венесуелі й готові розглянути шляхи його зміцнення спільно з нашими міжнародними партнерами», – додав Блінкен.

Як повідомлялося, Національна виборча рада країни оголосила Мадуро переможцем виборів, що відбулися в неділю, але головний суперник президента Гонсалес та лідерка опозиції Марія Коріна Мачадо (їй було заборонено балотуватися) заявили, що отримали більше двох третин протоколів з виборчих дільниць, які засвідчують програш Мадуро.

За інформацією виборчих органів, Мадуро нібито отримав 5,1 млн голосів проти більш як 4,4 млн, відданих за Гонсалеса. За словами Мачадо, за Гонсалеса проголосувало приблизно 6,2 млн виборців, а за Мадуро – 2,7 млн.

29 липня тисячі прихильників опозиції вийшли на вулиці. Сотні протестувальників були заарештовані, 11 осіб – убито.

Мачадо й Гонсалес виступили 30 липня на багатолюдному мітингу своїх прихильників у столиці Каракасі, але відтоді їх не бачили на публіці. У ЗМІ повідомлялося, що вони переховуються, побоюючись за своє життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP Сьогодні 11:48
Ще одну війну мормони готують?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus