USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

США повернули Україні скіфські мечі-акінаки, які викрали росіяни

22 Вересня 2023 20:54
Сполучені Штати передали Україні старовинні артефакти, зокрема, скіфські мечі, частину старовинного списа, кинджал бронзового віку, а також інші предмети історичної спадщини, вилучені під час спроби незаконного ввезення в США з Росії.

Церемонія відбулася в Посольстві України в Вашингтоні в четвер за участю Президента України Володимира Зеленського та міністра внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркаса, передає Укрінформ.

«Коли щось повертається в Україну, щось вкрадене Росією, це означає, що в Україну повертається життя і, що дуже важливо, встановлюється справедливість», – зауважив Зеленський.

Він подякував американській стороні за багатосторонню підтримку.

Міністр внутрішньої безпеки США, зі свого боку, наголосив, що повернення артефактів в Україну має величезне значення. Він підкреслив, що США повертають українцям символи, які надихають та мають значення для українського народу і належать Україні.

Предмети старовини, представлені на церемонії, були виявлені в червні минулого року Митно-прикордонною службою США. У одному випадку мала місце спроба незаконного ввезення на американську територію старовинної сокири. Експертиза підтвердила, що це була залізна сокира XVII сторіччя з молотом на задній частині, знайдена раніше в Україні.
У другому випадку Митно-прикордонна служба США вилучила пакунок із десятьма артефактами, які потрапили в Америку незаконним способом з Росії. Після проведення досліджень експерти встановили, що в пакунку були три залізних сокири XVII сторіччя, три кирки XVII сторіччя, два залізні скіфські мечі-акінаки VI сторіччя до н.е., один залізний наконечник списа орієнтовно 500-1200 рр. нашої ери, а також одне бронзове лезо кинджала бронзового віку приблизно 1200-800 рр. до н.е.

У четвер ці артефакти були офіційно повернуті українській стороні.

Це не перший випадок повернення Україні предметів історичної спадщини, виявлених Митно-прикордонною службою США. Зокрема, у березні цього року в Посольстві України в Вашингтоні відбулася церемонія передачі трьох антикварних мечів скіфської культури, а також крем’яної сокири стародавніх українських пращурів. Ці артефакти були виявлені в рамках програми з контролю за переміщенням культурних цінностей, зразків мистецтва та антикваріату, яка проводилася з липня по вересень 2022 року.

Тоді американські правоохоронці загалом затримали близько двох десятків вантажів, які ввозилися з території Росії й тимчасово окупованих територій України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
архів Показати IP 23 Вересня 2023 09:19
Де докази, що цей металобрухт був виконаний на території України? Дали цяцьку, щоб підсолодити пілюлю....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus