USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60

Справа на майже мільярд: із «Волиньгаз збуту» Фірташа хочуть стягнути борг через суд

19 Травня 2023 13:32
Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» хоче стягнути з «Волиньгаз збуту» 822 780 578 гривень. У Господарському суді Волинської області відбулося підготовче засідання.

Майже 472 мільйони гривень, які «Нафтогаз Трейдинг» хоче стягнути з газзбуту, – це борг за природний газ, який газзбут отримував у період із жовтня 2021 року до квітня 2022 року. Решта – пеня, штраф, збитки через інфляцію та інше, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Газзбут надіслав до Господарського суду Волині відзив на позов компанії «Нафтогаз Трейдинг». Остання надіслала відповідь на цей відзив, але оскільки суд її не отримав, то в засіданні роблять перерву.

Варто зауважити, що газзбут подав клопотання про зупинку провадження у справі. Суддя наголосив, що до клопотання необхідно додати і відповідний позов.

«Зокрема, необхідність виявлення місцезнаходження відповіді на відзив, надання можливості відповідачу долучити до клопотання про зупинення провадження у справі відповідний позов і з метою визначення підставності або безпідставності клопотання про зупинення провадження у справі в цьому судовому засіданні оголошується перерва», – сказав суддя Господарського суду Волинської області Віталій Войціховський.
Подібні справи в Господарському суді Волині вже розглядали. У січні 2022 року суд задовільнив позов «Нафтогазу» до «Волиньгаз збуту» про стягнення 362 мільйонів гривень боргу. А в середині лютого Господарський суд Києва задовольнив позов компанії «Нафтогаз Трейдинг» щодо стягнення з підприємства «Твій Газзбут» 480 мільйонів гривень.

Зауважимо, що «Волиньгаз збут», із якого в Господарському суді Волині хочуть стягнути майже мільярд гривень, працює під брендом «Твій Газзбут». Кінцевим бенефіціаром останнього є український підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ.

Кілька днів тому Служба безпеки України оголосила йому підозру в розкраданні блакитного палива з газотранспортної системи України. В СБУ зазначили, що до оборудки причетні Дмитро Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому підприємств. Останні теж отримали підозри. У справі фігурують не газзбути, які працюють під брендом «Твій газзбут», а «облгази Фірташа» та інші його компанії.

За матеріалами слідства, посадовці «облгазів Фірташа» розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю блакитного палива. Фактично йдеться про привласнення грошей звичайних українців, які оплачували комунальні платежі.

Схема полягала в тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, «купували» паливо в підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше ніж 30% від проплаченого обсягу газу. Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали за рахунок блакитного палива, що перебувало в державній власності – облгази просто відбирали «недоотримане» паливо з газотранспортної системи України. При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на «відсутність коштів».

Отримані від оборудки гроші фігуранти виводили у тінь через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур. Лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків на понад чотири мільярди гривень. При цьому загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 мільярдів гривень. Підозру олігарху Дмитру Фірташу оголосили, але заочно, бо він в Австрії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus