USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Спокійна старість: як живеться підопічним центру надання соцпослуг на Волині

17 Червня 2024 09:17
У стаціонарному відділенні центру надання соціальних послуг у селі Тростянець Луцького району живе 24 підопічних. Серед них – 17 чоловіків та сім жінок.

Люди, які тут мешкають, не мають рідних, які можуть їх доглядати. Тож вони у стаціонарному відділенні доживають свою старість, розповіла Суспільному завідувачка стаціонару Руслана Хомяк.

З її слів, щоб годувати підопічних овочами та зеленню, у центрі надання соціальних послуг облаштували городи. Тут вирощують кабачки, огірки, цибулю, червоні буряки столові, моркву та картоплю.

Щодня медперсонал стаціонарного відділення на годину ходить на город полоти бур’яни, щоб свіжа, екологічно чиста городина одразу потрапляла у страви, які готують підопічним центру, говорить Руслана Хомяк.
«Раніше доглядати городи допомагали підопічні. Це для них був один із видів дозвілля. Зараз охочих немає, бо більшість мешканців мають інвалідність і не пересуваються самотужки», – каже завідувачка центру.
Читати ще: «У мене в квартирі помирає чоловік». Пенсіонерка з Луцька змушена жити в притоні

Найстарша жителька стаціонару Ківерцівського центру надання соціальних послуг Надія Свирид тут живе 11 років. Жінці – 97 років.

«Рідних не було, одна сестра і та вмерла. Попали добрі люди, вони такі дружні всі, такі добрі, що попрошу, часом і не прошу, то вони мені поможуть», – розповідає пенсіонерка.

Додає, що до неї як до рідної ставиться санітарка Оксана Терлецька. Постійно заходить до підопічної, щоб запитати про самопочуття та й просто потеревенити.

«З нею можна «посплєтнічать і посєкрєтнічать». Вона нас шкодує, молиться, дуже молиться за всіх хлопців. Її дуже часто провідують. Навіть чужі люди, які її знають. В неї два правнуки воюють», – говорить санітарка.
Читати ще: 82-річна бабуся з Волині пече хліб на черені для військових

У закладі підопічні отримують чотириразове харчування та лікування, яке призначає сімейний лікар, розповідає Руслана Хомяк. На Волині працює 17 таких стаціонарних відділень, п’ять психоневрологічних інтернатів та геріатричний пансіонат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus