USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Співають і не здаються: у селі на Волині 65 років діє народний колектив

Сьогодні 08:27
У селі Заставне Володимирського району виступає фольклорний аматорський народний колектив «Калина». Його створили ще 65 років тому.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Колись у селі був струнний та духовий оркестр. Із часом усе припинило існування. Великий сільський хор, що налічував понад 60 людей, зараз зменшився до десяти. Попри це, жінки намагаються зберегти пісні та передати їх наступним поколінням.

Хор мав виступи в Києві та Львові, у містах Польщі, і, звісно, на Волині. Через війну репертуар значно змінився. Мелодії пісень, хоч і жваві, але тексти й суть пробирають душу.

Читати ще: Приїздить до Луцька, співає на зупинках та донатить на ЗСУ: історія пенсіонера-музиканта з Волині

Вбрання перейшло жінкам із минулих поколінь у спадок: комусь від матері чи свекрухи, комусь від бабці. Кажуть, що фіолетовий та жовтий – суто сільські кольори.

Крім загальновідомих народних пісень, жінки зберігають автентичні й заставницькі. Усі учасниці колективу – жительки села Заставне – не уявляють свого життя без співу.

«У селі кожна жінка має багато своїх турбот, зокрема по господарству. Але сьогодні вони залишили справи, бо люблять пісню», – зазначила староста села Ольга Райко.
Увесь час керівником колективу був чоловік Іван Зіновійович. Він вчився професійно грати на духових інструментах. А баян опанував самостійно. Каже: усі справи відкладе, але мусить бути на репетиціях.

Читати ще: Луцькому ансамблю народного танцю «Радість» – 70 років

Нині колектив очолює пані Ольга. На репетиції бере із собою онуку. Маленька Юля – донька загиблого Героя. Вона вже волонтерить: на нещодавньому концерті «Калини» продавала свої малюнки, поки жінки співали. Під час заходу зібрали 17 тисяч на потреби Збройних сил.

«Українці вже 300 років борються за незалежність. Нас хочуть знищити і фізично, і морально, але ми на культурному фронті. Бо Україна в нас одна. Мусимо боротися і співати», – наголосила учасниця колективу «Калина» Надія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus