USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Сотий підрозділ поліції з системою Custody Records обладнали на Волині

17 Травня 2024 22:28
Сотий підрозділ презентували сьогодні в с. Ратне Ковельського району на Волині. Він обладнаний усім необхідним для маломобільних груп населення, а також для наших ветеранів, які повертаються з війни з травмами чи пораненнями і мають змогу отримати якісні поліцейські послуги на достойному рівні.

Участь у відкритті взяли представники Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Нацполіції, ГУНП у Волинській області, місцевої влади та громадськість, інформує поліція Волині.

Заступник начальника ГУНП у Волинській області Віталій Ковальчук повідомив, що на Волині це вже дев’ятий підрозділ, де функціонує система Custody Records, до кінця року її планують впровадити ще в двох. Таким чином, система запрацює у всіх підрозділах області, де є органи досудового розслідування.

«Ми робимо це навіть в умовах війни з метою впровадження і покращення стандартів забезпечення й дотримання прав людини. Завдяки цьому буде безпечніше, впевненіше працювати, адже всі дії, розмови, рухи фіксуються камерами спостереження. Ми прозорі і стаємо ближче до людей, і далі розвиватимемо цей проект спільно з нашими громадами», – наголосив Віталій Ковальчук.

Заступник начальника Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України Володимир Захаренко зазначив, що в поліції продовжують працювати задля захисту прав людини і забезпечення порядку в громадах.

«Сьогодні ми запустили сотий підрозділ з системою Custody Records, і це визначна подія не тільки для Волині, а й для України. Важливо, що все це зроблено спільними зусиллями Національної поліції і громади. Адже якщо ми хочемо позитивних змін, то маємо працювати разом: не лише поліція з народом, але й народ з поліцією», – наголосив Володимир Захаренко.

Він розповів, що система бере початок в 2016 році, коли Custody Records впровадили в ізоляторах тимчасового тримання: тоді одразу було мінімізовано кількість скарг з боку затриманих на дії поліцейських. Тож у 2020 році прийняли рішення впровадити її в усіх підрозділах поліції, де є органи досудового розслідування. Уся інформація про затримання осіб зберігається 25 років в базах поліції, відповідно, це дає змогу покращити практику Європейського суду з прав людини, який тепер виносить рішення на користь України. Адже ми можемо підтвердити ті чи інші дії держави, оскільки маємо відеодокази.

Особлива увага приділена інституту інспекторів з дотримання прав людини. Це ті люди, які першими зустрічають наших громадян, проводять з ними інтерв’ювання і від кого залежить правильність внесення даних.

Присутнім продемонстрували, як це працює на практиці. Двоє поліцейських привели умовного затриманого до відділення, де пройшли з ним усі етапи: від інтерв’ювання до поміщення в ізолятор тимчасового тримання. Наголосимо, що все це відбувається під час безперервного запису камерами спостереження.

Читати ще: У громаді на Волині створили пожежну команду добровольців

Представники влади та громадськості високо оцінюють побачене, адже це – про дотримання прав людей, про їх захист і безпеку.

Очільник Ратнівської громади Віталій Бірук наголосив, що співпраця поліції і громади дозволяє якісно забезпечити права місцевих жителів. Через якість надання послуг підвищується і авторитет держави Україна.

Адвокат Василь Ковальчук, який є представником системи надання безоплатної правничої допомоги, у тому числі, затриманим, поділився, що раніше левова частка порушень відбувалась на стадії затримання осіб, застосувались незаконні засоби впливу, щось змушували підписати тощо. Нині ж відбулись просто колосальні зрушення і в частині матеріально-технічного забезпечення, і процесуальної складової.

«Тепер, коли адвокат прибуває до підрозділу, він бачить, о котрій годині людину затримали, які дії з нею вчиняли, який її стан здоров’я, – все зафіксовано, можна спокійно розпочинати роботу з захисту людини. Це абсолютно новий етап в розвитку поліції і як сервісу в сфері безпеки, і захисту прав людини», – розповів Василь Ковальчук.

Начальник відділення поліції № 2 с. Ратне Олег Бончак наголосив, що у очолюваному ним підрозділі завжди готові допомогти людям, адже він працює і як пункт незламності, що знову стає актуальним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Юрій Показати IP 18 Травня 2024 23:40
Немає кому воювати,є кому фотографуватися.перевірте їх декларації,як за роки війни квартири,хати,машини купують...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus