USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.40 10.55

Сонячний максимум уже в самому розпалі: найгірше ще може бути попереду, – вчені

Сьогодні 00:17
Найактивніша і найнебезпечніша фаза Сонця – сонячний максимум – у самому розпалі й може тривати щонайменше рік.

Офіційне підтвердження стало великим сюрпризом з огляду на те, що дослідники зазвичай утримуються від подібних заяв, поки ця активна фаза не почне спадати, пише УНІАН з посиланням на LiveScience.

Як повідомляють, представники НАСА, Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) і Міжнародної групи з прогнозування сонячного циклу (SCPP) підтвердили, що сонячний максимум уже почався. Вони припускають, що він міг початися ще два роки тому. Вчені також зазначили, що сонячна активність, імовірно, залишиться високою ще близько року.

Читати ще: Такого не було 30 років: науковці б'ють на сполох через зміну клімату

Повідомляють, що вона може збільшитися в найближчі місяці. За прогнозами вчених, це призведе до більш яскравих полярних сяйв і руйнівних сонячних бур на нашій планеті.

Як пише видання, 2024 рік уже продемонстрував деякі потенційно рекордні рівні сонячної активності. Наприклад, у серпні кількість видимих плям на поверхні Сонця досягла 23-річного максимуму.

Читати ще: Чому в Україні цьогоріч так часто спостерігають полярні сяйва

Кількість сонячних спалахів класу X – найпотужніших вибухів, які може спричинити Сонце – також виявилася рекордною в сучасній історії (з 1996 року).

Є ймовірність, що на нашу планету можуть обрушитися ще потужніші сонячні бурі, які можна порівняти з подією Керрінгтона 1859 року. Такі спалахи можуть вплинути на наземну інфраструктуру, спричинити масові вимкнення радіозв'язку і навіть призвести до падіння супутників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus