USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.40 10.60

Сьогодні у всьому світі відзначають День пам'яті жертв Голокосту

27 Січня 2019 10:26
Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначають 27 січня. В цей день згадують жертв злочинів нацизму.

27 січня 1945 року Червона армія визволила перший і найбільший гітлерівський концтабір Аушвіц (польська назва - Освенцім). Тільки тут, в 70 км від Кракова, за роки війни - з 41-го по 45-й - було вбито більше 1,4 млн осіб, з яких 1,1 млн були євреями. На момент звільнення радянськими солдатами в концтаборі містилися 3 тисячі євреїв. Саме цей табір вважається головним символом Голокосту, передає УНІАН.

Голокост - це геноцид єврейської раси в роки Другої світової війни. Він досяг неймовірного розмаху. Холокосту піддалися понад 6 млн євреїв.

Розпочався Голокост 1933-го. Тоді побудували перший концтабір. Нацисти організовували гетто, проводили медичні досліди, переслідували і страчували людей.

Концентраційний табір Аушвіц був створений 20 травня 1940 року розпорядженням Рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера на території колишніх військових казарм поблизу міста Освенцим, яке після окупації Польщі увійшло до складу Генерал-губернаторства. Вони були відбудовані руками примусово мобілізованих на ці роботи місцевих жителів, сам табір розширений за рахунок виселення людей з навколишніх сіл.

Першими в'язнями Аушвіцу стали 728 польських політичних ув'язнених, що прибули в табір 14 червня 1940 року. У різний час табір налічував до 20 тисяч чоловік, які шість днів на тиждень займались важкою виснажливою працею в тому числі і на спорудженні другого комплексу табору, відомого як Біркенау або Аушвіц ІІ, будівництво якого почалось восени 1941 року. У цей же період в Аушвіці І почались масові страти людей у газових камерах. Більшість в'язнів Біркенау, куди прибували люди з усієї окупованої Європи, використовувались як рабська робоча сила на підприємствах різних німецьких компаній, частина стала жертвами медичних експериментів. Крім того, до складу концтабору входило також близько 40 невеликих таборів, створених при навколишніх фабриках і шахтах, відомі як Аушвіці ІІІ.

Після вступу Червоної Армії на територію Польщі 58 тисяч в'язнів Аушвіц-Біркенау були вивезені німцями в інші концтабори і на момент звільнення Освенциму військами 1-го Українського фронту 27 січня 1945 року в 300 тюремних бараках було виявлено 648 тіл і 7600 тисяч кинутих напризволяще людей, в тому числі 600 дітей (за іншими даними - 2189 осіб і 200 дітей).

Встановлення Дня пам'яті жертв Голокосту:

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року в резолюції 60/7. Ініціаторами виступили шість країн: Ізраїль, Україна, Росія, Канада, Австралія і США. Співавторами були ще 90 країн. Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити і проводити освітні програми, щоб уроки Голокосту назавжди збереглися в пам'яті наступних поколінь і сприяли запобіганню актів геноциду в майбутньому. Вперше День пам'яті жертв Голокосту провели 27 січня 2006 року.


У багатьох країнах світу є меморіали і музеї, присвячені пам'яті жертв геноциду, і в цей день тут проходять траурні церемонії і різні пам'ятні заходи та акції.



В Освенцімі в цей день також проходять пам'ятні заходи. В даний час він відкритий для всіх. Голокосту зазнали й інші групи людей: поляки, радянські військовополонені, смертельно хворі, інваліди. Гітлерівська ідеологія підносила голокост як очищення арійської нації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus