USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.45 10.60

Собаки можуть за запахом виявити стрес у господарів. Дослідження

Сьогодні 00:36
Собаки можуть відчувати емоційний стан своїх господарів через нюх, вважають вчені. Коли люди перебувають у стресі, їхній запах може негативно впливати на собак та провокувати у них тривогу.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Nature, пише УП. Життя з посиланням на Neuroscience News.

У дослідженні взяли участь 18 собак та їхні власники. Тварин навчили розрізняти два місця розташування мисок: одна з ласощами, інша – порожня. Після того як собаки навчилися розпізнавати ці місця, вчені принесли іншу миску і поставили її в нове місце. Якщо пес швидко йшов до нової миски, це вважалося «оптимістичним» вибором, а якщо повільно – «песимістичним».

Читати ще: Тисячоліття разом не минули дарма. Собаки розвинули здатність розуміти емоції людей

Під час експерименту власники собак перебували в різних емоційних станах: деякі розв’язували складні математичні завдання (це провокувало стрес), інші слухали заспокійливу музику (це розслабляло). Запахи поту від цих людей по-різному впливали на реакцію собак.

Вчені виявили, що коли собаки відчували запах людей, які перебували в стані стресу, вони частіше робили «песимістичний» вибір, тобто повільніше йшли до нової миски. Цей ефект не спостерігався у тварин, які піддавалися запаху господарів у розслабленому стані.

Результати дослідження свідчать про те, що собаки здатні сприймати емоційний стан людей через нюх. Запах стресу, ймовірно, робить їх більш тривожними.

Читати ще: Собаки і люди схоже сприймають мову тіла. Дослідження

Дослідники також виявили, що собаки, які піддавалися впливу запаху стресу, краще навчалися розрізняти ласощі та порожні миски, ніж ті, які не відчували запаху. Це може бути пов'язано з тим, що запах стресу підвищує пильність собак і стимулює їх до більш ретельного аналізу навколишнього середовища.

Вчені наголошують, що важливо контролювати власний емоційний стан під час взаємодії з собакою, щоб не створювати для неї додатковий стрес.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus