USD 41.05 41.45
  • USD 41.05 41.45
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Сніжинки бувають трикутними і ніколи не повторюються. Вчені пояснили феномен

26 Грудня 2023 00:21
Кажуть, немає двох однакових сніжинок, але чи дійсно можна якось перевірити цей факт? Вчені зазначають, що причина у самому процесі утворення: кристали формуються з певними візерунками залежно від сукупності певних умов.

Вихідною точкою для утворення форм сніжинок є тривимірний шестикутник, але нещодавно дослідники заявили, що кристали можуть бути і трикутними. Деталі про феномен розповіло видання Іfl Science.

Як формуються сніжинки

Сніжинки формуються поетапно, поступово збільшуючись у діаметрі в міру появи нових граней та відгалужень. Шестикратна симетрія пояснюється розташуванням молекул води. Тривимірний шестикутник зазвичай розвивається повільно і симетрично, однак це не єдина форма, якої можуть набувати кристали.

Кеннет Ліббрехт, професор фізики Каліфорнійського технологічного інституту, зазначив, що іноді сніжинки можуть бути навіть трикутними, а в рідкісних випадках – і мати форму ідеальних рівносторонніх трикутників.

Професор наголосив, що це не нове відкриття – трикутні сніжинки були «задокументовані» ще 15 років тому.

Тривалий час цю головоломку ніхто не міг розгадати. Професор Ліббрехт пояснив, що для виникнення трикутних сніжинок потрібні певні умови: температура −14 °C та оптимальна вологість. Особливі форми кристалів утворюються від певної нестабільності і для них потрібне дуже «вузьке вікно» умов навколишнього середовища.

Сенс теорії базується на факті, що поверхнева структура льоду залежить насамперед від температури. Верхній шар може танути, змінюючи рухливість молекул. Всі сніжинки зазнають попереднього танення, однак на форму впливають і мікрозміни вологості та температури.

Чи бувають однакові сніжинки

«Чи немає двох однакових сніжинок, це залежить від того, що саме ви маєте на увазі під однаковими. А що ви розумієте під сніжинкою? У лабораторії ми робимо крихітні-крихітні сніжинки діаметром із людську волосину, і більшість із них – це звичайні шестикутники, і всі вони схожі», – розповів професор Ліббрехт.

У природніх умовах є надзвичайно низький шанс того, що дві сніжинки впадуть одночасно і однаково, при цьому зіткнувшись з однаковими умовами та однаковим таненням у процесі. Навіть у лабораторних умовах створити абсолютно ідентичні сніжинки майже неможливо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus