USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

«Сміливість бути. UA»: українська монета перемогла на міжнародному конкурсі

Сьогодні 14:03
Срібна пам’ятна монета «Сміливість бути. UA» здобула перемогу в номінації «Найкраща монета про сучасну подію» та увійшла до 10 найкращих монет світу за підсумками престижного міжнародного монетного конкурсу «Монета року».

Результати конкурсу були оголошені 8 серпня 2024 року під час Всесвітньої виставки грошей у Роузмонті (США), повідомляє пресслужба НБУ.

«Пишаємося, що українська нумізматика вкотре отримує таку високу міжнародну оцінку, та дякуємо талановитим художникам за ідеї, які вражають світ своєю виразністю та лаконічністю, – сказав Голова Національного банку України Андрій Пишний. – Пам’ятна монета «Сміливість бути. UA» – особлива для нас. Адже відображає те, що об’єднує всіх українців. Це – сміливість! Щодня протягом цієї війни увесь світ із захопленням спостерігає за безліччю прикладів сміливості та сили духу українців. Безперечно, що сміливість – це бути українцями. Тому на дзеркальному тлі нашої монети кожен зможе побачити своє обличчя і відчути себе частиною незламаної України».

Пам’ятна монета «Сміливість бути. UA» присвячена сміливості української нації та продовжує серію «Безсмертна моя Україно».

На аверсі монети зображено стилізовану композицію, що символізує Україну. Образ нашої Батьківщини втілено в символі тризуба, що перебуває «на вістрі» часу, сучасних трендів, суспільних процесів, уваги світу та творення нової світової історії. На абсолютно дзеркальному тлі розміщено лезо меча; угорі – малий Державний Герб України.
Читати ще: НБУ випустив п’ятигривневу монету з унікальним дизайном, присвячену медикам

На її реверсі міститься композиція, що відображає феномен сміливості та героїчного спротиву українського народу. У центрі зображено золотисту зірку, що засяяла новою надією (символічна паралель – Вифлеємська зоря), яка завдяки неймовірній відвазі та рішучості українців зруйнувала непорушний ідеологічний (міфічний) «камінь-бетон» непереможності російської армії, що протягом багатьох десятиліть навіювався російською пропагандою усьому світу, а також вертикальний напис: СМІЛИВІСТЬ БУТИ. UA.

Пам’ятна монета «Сміливість бути. UA» введена у обіг 23 серпня 2023 року. Вона має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 925 проби масою 31,1 г (одна тройська унція). Крім того, монета оздоблена локальною позолотою (вміст золота – не менше ніж 0,00009 г). Категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», діаметр – 38,6 мм. Тираж – до 5 000 штук.

Автори ескізів цієї знакової для кожного українця пам’ятної монети – київські художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптор – Володимир Атаманчук (працівник Банкнотно-монетного двору НБУ).

Читати ще: В Україні випустили нову пам'ятну монету, присвячену Медичним силам ЗСУ

Міжнародний конкурс «Монета року» щорічно проводить авторитетне нумізматичне видання World Coin News за підтримки The Journal of East Asian Numismatics. Цього року конкурс відбувся в 41-ий раз.

Міжнародні експерти визначали переможців серед майже 600 монет із 42 країн світу, випущених у 2023 році.

На першому етапі конкурсу було обрано 100 найкращих монет (по 10 монет у кожній з 10 номінацій), до числа яких потрапили три українські пам’ятні монети:

«Сміливість бути. UA» (срібло, номінал 10 гривень) – у номінації «Найкраща монета про сучасну подію»;

«Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам» (нейзильбер, номінал 5 гривень) – у номінації «Найхудожніша монета»;

«Дружба та братство – найбільше багатство» (україно-польський набір з двох срібних монет номіналом 10 гривень та 10 злотих) – у номінації «Найбільш надихаюча монета».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus