USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.45 10.60

Смертність від СНІДу з 2010 року скоротилася вдвічі, але не все так добре. Звіт ООН

23 Липня 2024 23:35
У всьому світі живе 39,9 мільйона людей з ВІЛ, але 9,3 мільйона (майже чверть) досі не отримують життєво необхідного лікування.

Про це йдеться у новому звіті ООН про ВІЛ/СНІД, опублікованого UNAIDS, пише Українська правда Життя.

ООН заявила, що рішення, які політичні лідери ухвалять цього року, матимуть вирішальне значення для мети покласти край епідемії СНІДу до 2030 року.

"Хоча кінець епідемії СНІДу в межах нашої досяжності, в цьому десятилітті, наразі світ відхилився від плану. Щохвилини одна людина помирає від причин, пов'язаних зі СНІДом", – кажуть в ООН.

Водночас в організації відзначають позитивні зміни: з 2010 року світ досягнув прогресу в забезпеченні ВІЛ-інфікованих людей ліками, а також у зниженні смертності від СНІДу.

Звіт ООН щодо ВІЛ/СНІДу. Найважливіше

ООН заявила, що світ "переживає критичний момент", який визначить, чи виконають світові лідери свої зобов'язання подолати епідемію СНІДу як загрозу громадському здоров'ю до 2030 року.

"Лідери пообіцяли скоротити щорічну кількість нових випадків інфікування до 370 тисяч до 2025 року, але кількість нових випадків ВІЛ-інфекції все ще більш ніж втричі перевищує цей показник і становить 1,3 мільйона у 2023 році. І зараз скорочення ресурсів і посилення боротьби за права людини ставлять під загрозу досягнутий прогрес...

Світові лідери пообіцяли покласти край пандемії СНІДу як загрозі громадському здоров'ю до 2030 року, і вони можуть виконати свою обіцянку, але тільки якщо забезпечать необхідні ресурси для протидії ВІЛ і захистять права людини", – сказала виконавча директорка UNAIDS Вінні Бяньїма.

У звіті зазначається: якщо держави "вживатимуть рішучих заходів" для забезпечення фінансування та захисту прав кожної особи, то до 2050 року кількість людей, які живуть з ВІЛ і потребують лікування протягом усього життя, зменшиться до 29 мільйонів.

Але якщо вони оберуть неправильний шлях, то кількість людей, які потребуватимуть підтримки протягом усього життя, зросте до 46 мільйонів (порівняно з 39,9 мільйона у 2023 році).

Звіт демонструє прогрес у забезпеченні людей, які живуть з ВІЛ, ліками: зараз лікування отримують 30,7 мільйона людей, тобто більшість ВІЛ-інфікованих. Ще у 2010 році рівень охоплення лікуванням становив лише 47%.

З 2010 року смертність від СНІДу скоротилася вдвічі – з 1,3 мільйона до 630 тисячу 2023 році. Однак світ не встигає досягти поставленої на 2025 рік мети – скоротити кількість смертей від СНІДу до показників, менших за 250 тисяч.

Кількість нових ВІЛ-інфекцій знизилася на 39%з 2010 року, зокрема на 59% у Східній і Південній Африці. Однак у трьох регіонах кількість нових випадків ВІЛ-інфекції зростає: це Близький Схід і Північна Африка, Східна Європа та Центральна Азія і Латинська Америка.

В ООН вважають, що гендерна нерівність "посилює ризики", з якими стикаються дівчата та жінки, і "сприяє поширенню пандемії".

"Рівень захворюваності на ВІЛ серед дівчат-підлітків та молодих жінок все ще надзвичайно високий у деяких частинах Східної та Південної Африки, а також Західної та Центральної Африки", – йдеться у звіті.

ООН також нарікає, що всьому світі скорочується фінансування необхідних заходів для протидії ВІЛ/СНІДу.

У 2023 році загальний обсяг ресурсів, виділених на боротьбу з ВІЛ (19,8 млрд доларів США), зменшився на 5% порівняно з 2022 роком і на 9,5 млрд доларів США не дотягував до суми, необхідної до 2025 року (29,3 млрд доларів США).

"Необхідно збільшити мобілізацію ресурсів, особливо в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, де кількість людей, які живуть з ВІЛ, за прогнозами, майже подвоїться до 2050 року, а також у Східній Європі та Центральній Азії, Латинській Америці, на Близькому Сході та в Північній Африці – регіонах, де фінансування на боротьбу з ВІЛ значно скоротилося", – додають в UNAIDS.

Читати ще: Сьома людина на планеті вилікувалася від ВІЛ: що відомо про дивовижний випадок

Нагадаємо, 24 червня 2024 року уряд затвердив розроблений Міністерством охорони здоров’я України операційний план на 2024-2026 роки для втілення держстратегії з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам В та С на період до 2030 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus