USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Словаччина відмовилася від російського ядерного палива

28 Серпня 2023 15:00
Словаччина уклала угоду з американською Westinghouse про постачання ядерного палива для АЕС, ще одним постачальником може стати Франція. Таким чином країна позбувається залежності від палива з Росії.

Про це повідомляє ЕП з посиланням на Euractiv.

«Майже 60% виробленої Словаччиною електроенергії надходить від атомних електростанцій, які, своєю чергою, отримують суто російське ядерне паливо. Цього більше не буде після того, як міжнародний тендер забезпечив угоду на постачання Slovenské elektrárne єдиної повністю західної альтернативи», – пише видання.

За словами гендиректора Slovenske elektrární Браніслава Стричека, забезпечення іншого постачальника ядерного палива для словацьких електростанцій є важливим кроком до зміцнення енергетичної безпеки країни.

«Атомні електростанції є важливою опорою в енергетичному балансі нашої країни, тому я вважаю вкрай важливим забезпечити диверсифікацію поставок ядерного палива для їх стабільної роботи», – сказав він.

Читати ще: Україна отримає від Британії $245 млн на закупівлю ядерного палива

Однак спочатку паливо має пройти процес схвалення спеціально для використання в словацьких ядерних реакторах. Після цієї процедури паливо не з РФ почне надходити за рік.

Slovenské elektrárne прагне придбати принаймні одного додаткового постачальника енергетичного палива. У травні компанія підписала меморандум про співпрацю з французькою компанією Framatom.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus