USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.50 10.65

Скільки волинян вже отримали кредит на енергообладнання та як це зробити

Сьогодні 09:17
В Україні з липня 2024 року запрацювала державна програма з кредитування на придбання енергообладнання. Наразі вже 200 волинян подали заявки, аби взяти кредит під 0% у банках на придбання та встановлення генеруючих установок на альтернативних джерелах енергії.

Про це Суспільному розповів заступник начальника обласного департаменту економічного розвитку Андрій Ткачук.

Умови участі у держпрограмі і обмеження

Програма реалізується урядом спільно з Фондом розвитку підприємництва. Зі слів Андрія Ткачука, вона спрямована на забезпечення населення електроенергією, а не на продаж за «зеленим» тарифом.

«Найперше обмеження, яке існує, це до житлової площі. Це не більше 250 кв м, друге – потужність установки. Йдеться про сонячні батареї чи інші установки, це не має перевищувати 10 кВт. Це певним чином обмежує. Тому що наші громадяни хочуть мати більшу потужність і надлишок продавати», – говорить посадовець.
Учасником програми можуть бути офіційно працевлаштовані люди, пенсіонери, фізичні особи-підприємці, віком від 21 до 65 років. Товаром може бути гібридна система електропостачання (сонячні батареї або вітрова установка, інвертор, система зберігання накопиченої електроенергії, акумуляторні батареї, а також послуги з монтажу цієї системи).

Читати ще: Лише дрова й торфобрикет: як негазифікована громада на Волині готується до опалювального сезону

Зі слів Андрія Ткачука, від початку впровадження програми майже 500 волинян отримали відмову у можливості скористатися держпрограмою.

Хто не може скористатися програмою: досвід волинянина

Серед волинян, які не змогли взяти кредит у банку під 0% на встановлення сонячних панелей для власних потреб, є лучанин Артем Запотоцький. Чоловік каже: усе розрахував і хотів отримати кредит на 10 років. Йому відмовили з кількох причин.

«Спочатку казали, що ми з дружиною розлучені – цікава відповідь. У вас неправильно зареєстроване право власності. Останнє, чому мені відмовили – це те, що мій син, якому зараз 16 років, є співвласником 40% будинку і земельної ділянки. І на підставі цього ми вам відмовляємо», – розповів Артем Запотоцький.

Лучанин за власні гроші встановив вісім сонячних панелей, але меншої потужності, інвертор та акумулятор. Господар прогнозує, що тарифи на електроенергію й надалі зростатимуть. Влітку у комунальних рахунках оплачує за електрику майже 800 гривень щомісяця. Тож, говорить, намагатиметься економити, аби не перевищити 500 гривень.
Кредит на сонячні панелі – як отримати

«Ця зима, я вважаю, буде надто жорсткою. Оскільки в мене погане місце розташування, багато затінення, то номінальна потужність 4,4 кВт, а по факту ці 2,2 кВт будуть десь з 10:30 і до 13:00 давати 1,7-1,8 – це непоганий коефіцієнт кВт. А з іншого боку будинку – 0,5 кВт, коли сонце є. Бо треба позрізати дерева», – додав лучанин.
Як скористатися програмою і отримати кредит

В області є 10 банків, які долучилися до державної програми з кредитування енергообладнання. Журналісти звернулися за коментарем до представників одного із банків, який бере участь у державній програмі.

Читати ще: У негазифікованій громаді на Волині готуються до опалювального сезону: скільки коштують дрова

Заступник керівника регіонального управління філії Ощадбанку в області Анатолій Чаблук розповів про умови участі у програмі. З його слів, термін кредитування варіюється від 1 до 10 років, залежно від особистого вибору позичальника або ж його фінансових можливостей. Сума кредиту – від 100 до 480 тисяч гривень.
«Процентна ставка – 0%, але є одноразова комісія в розмірі 1,5% від суми кредиту, – каже Анатолій Чаблук. – Якщо платіжна історія позичальника є бездоганною, або він виконує усі вимоги державної програми, то підстав відмовити такому позичальнику у банків немає».

Держпрограма розрахована лише на власників приватних домогосподарств, які можуть звернутися із відповідними документами до банку. Для цього потрібні: паспорт, ІПН, довідка про доходи, свідоцтво про шлюб, довідка про несудимість, документальне підтвердження права власності на об’єкт нерухомості, рахунок-фактура на обладнання, яке планується придбати.

Як додав керівника регіонального управління філії Ощадбанку, після подачі документів банк вивчає кредитну історію позичальника і його фінансові можливості. Якщо зауважень немає – документи передають у Фонд розвитку підприємництва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus