USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.70

Як українці ставляться до легалізації медичного канабісу. Опитування

20 Серпня 2024 21:49
Закон про легалізацію медичного канабісу набув чинності 16 серпня.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) опитав 1 067 українців про ставлення до легалізації, пише Бабель.

Опитування показало, що до легалізації медичного канабісу позитивно ставляться 43% респондентів. Майже втричі менше українців (16%) ставляться негативно. Водночас 41% мають або нейтральне, або невизначене ставлення до легалізації медичного канабісу.

Водночас, коли соціологи уточнювали, що мова йде про легкий наркотик — марихуану, показники схвалення дещо змінилися. У такому формулюванні запитання до легалізації позитивно поставилися вже 45%. Зросла й частка противників, а також тих, хто має нейтральне або невизначене ставлення. Негативно поставилися 23%, а ще 32% — нейтрально чи невизначено.

Також соціологи поставили українцям запитання з акцентом на тому, що це полегшить біль багатьом пацієнтам (зокрема онкохворим і пораненим військовим). У такому контексті легалізацію схвалили вже 57% українців. Водночас 14% досі мали негативне ставлення, а ще 28% — нейтральне чи невизначене.

Найбільше підтримували легалізацію, незалежно від формулювання запитання, у центральній Україні (53%), найменше — на півдні (43%). Водночас частка противників найвища на сході України (24%), а найнижча — на заході (14%).

Респонденти з вікової групи 60-69 років частіше за інших висловлювали підтримку легалізації (57%). Найменше противників було серед українців віком 18-29 років (7%), а найбільше — у віковій категорії 40-49 років (21%).

«Євроатлантична інтеграція, яку безумовно підтримує більшість населення України, стосується не лише соціально-економічних чи безпекових питань, а також світоглядного виміру, зокрема, з непростих, дискусійних питань. Це стосується і легалізації канабісу. Зростання позитивного ставлення до легалізації медичного канабісу можна розглядати як один із індикаторів осучаснення цінностей українців та наближення їх до європейських або ж західних, а також більшої кристалізації України як частини європейського, й загалом західного світу», — зауважив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Він нагадав, що не так давно українці демонстрували значно вищий консерватизм. Зокрема в одному з опитувань ще в 2016 році 85% вважали, що легкі наркотики треба «повністю заборонити».

У 2019 році в опитуванні КМІС для «Детектор медіа» 76% респондентів відповіли, що вони не споживатимуть медіа, яке «постійно просуває легалізацію легких наркотиків чи проституції».

Що відомо про легалізацію медичного канабісу

Закон про легалізацію медичного канабісу врегульовує його обіг в медичних і промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. Канабіс, його смола, екстракти та настоянки тепер дозволені — їх виключили з переліку особливо небезпечних речови.

Читати ще: В Україні легалізували медичну марихуану

Закон спрощує медичне використання ліків на основі канабісу, водночас передбачаючи жорсткий контроль з боку Нацполіції над вирощуванням цієї рослини, виробництвом і збутом ліків на її основі.

Прозорість і контроль обігу ліків з медичного канабісу забезпечуватиме електронна система. У ній реєструватимуть кожну операцію з медичним канабісом.

Ліки з медичного канабісу виготовлятимуть в умовах аптеки та призначатимуть за рецептом. Їх можна буде купити лише за електронним рецептом. Очікується, що ліки з медичного канабісу будуть у формах оральних крапель, твердих капсул, дентальних паст. Аптеки мають отримати ліцензії, щоб продавати ці ліки.

Читати ще: ООН виключила канабіс зі списку найнебезпечніших наркотиків

«Зараз ми спостерігаємо фундаментальні зміни у свідомості громадян, які вже схвально ставляться до легалізації. Проте при цьому варто зберігати обережність. Залишається досить велика частка тих, хто має нейтральне або невизначене ставлення. Крім цього, закон лише набув чинності. Важливо, як саме виглядатиме імплементація. Можна очікувати на наративи про «корупцію у цій сфері», про «перетворення Україну на нарколабораторію», про «зростання наркозалежних» тощо. Тобто противники легалізації зберігають можливість впливати на громадську думку, і це варто враховувати, щоб не було відкочування від нинішнього (доволі позитивного) стану», — зазначив Грушецький.

Читати ще: Для чого в Україні використовуватимуть медичний канабіс і кому призначають такі препарати

Медичний канабіс від звичайного відрізняється вмістом тетрагідроканабінолу (ТГК) — речовини, що дає наркотичний ефект, а саме викликає відчуття ейфорії, змінює свідомість і поведінку. У медичному канабісі ТГК мало, натомість багато канабідіолу, який знімає біль, розслабляє, налагоджує сон та апетит.

Читати ще: Нове дослідження виявило, що медичний канабіс не допомагає при хронічних болях

У МОЗ зазначають, що медичний канабіс ефективний для лікування понад 50 патологічних станів: хронічного болю, артриту, ревматизму, епілепсії, хвороб Альцгеймера і Паркінсона, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу тощо. І додають, що канабіс у медичних цілях використовують у 56 країнах світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Доктор Хауз Показати IP 20 Серпня 2024 22:37
Ви знаєте ті хто покурює рослини з вмістом ТГК не мають цирозу печінки чи інсульту білої гарячки на відміну від тих людей які п'ють міцні напої регулярно. Алкоголь небезпечніший за марихуану. Ніхто не показує статистику скільки людей вмирає від легального алкоголю. В 2024 році Німеччина легалізувала рослини канабісу з вмістом ТГК... Шо тут говорити...
123 Показати IP 20 Серпня 2024 23:03
може навіть і краще буде за ту кляту горілку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus