USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Сімейна лікарка Мар’яна Козюмич: «Головна проблема сучасних пацієнтів – Google». СПЕЦПРОЕКТ

5 Червня 2021 17:37
Пандемія показала, наскільки цінні взаємоповага та взаєморозуміння між лікарем і пацієнтом.

Як потрібно почуватися «по одну сторону барикад» у боротьбі з хворобою. І як важливо бачити один в одному партнерів.

До дня медичного працівника, який буде відзначатися 20 червня, Інформаційне агентство Волинські Новини спільно з медичним центром Благомед розпочинають спільний спецпроект «5 запитань лікарю про медицину та життя».

Мета нашого проекту – допомогти пацієнтам глибше зрозуміти роботу лікаря та усвідомити свою роль у партнерстві «лікар-пацієнт».

10 лікарів дадуть відповіді на 5 важливих запитань про медицину, стосунки з пацієнтами, здоров’я та спосіб життя.

Сподіваємося, наші читачі зможуть серед відповідей знайти ту, завдяки якій вдасться усвідомити щось цінне та вагоме.

Чи не було у вас моменту, коли ви пошкодували про вибір професії лікаря?

Мої батьки – медики. І вони не хотіли, щоб я вступала до медичного вишу, пропонували інші напрямки. Їм хотілося мене захистити від труднощів медичної професії. Я, звісно, ці труднощі бачила змалку і йшла в медицину без рожевих окулярів.

Про свій вибір не пошкодувала ні разу. Бути лікарем нелегко, але круто. Бути лікарем – це безперервний розвиток. Знати потрібно не лише медичні протоколи та нові досягнення науки. Для того, щоби бути хорошим лікарем, себе потрібно постійно «прокачувати» як особистість.

Комунікаційні навички, знання мов (Мар’яна Козюмич вільно говорить англійською та польською, – ВН) – сучасний лікар повинен вміти знаходити підхід до різних пацієнтів, вміти аргументовано переконати людину. Це тримає в тонусі, це надихає. Хто відчув це, навряд чи зможе відмовитися чи проміняти на щось інше.
Якби маленька дитина запитала у вас, чим ви займаєтеся, як ви їй пояснили б?

У мене мої діти це постійно запитують (усміхається, – ВН). Я пояснюю: допомагаю дорослим та діткам бути здоровим. Свідомо не кажу «лікую», я переконана, що головна роль сімейного лікаря – навчити людину турбуватися про себе, ставити своє здоров’я на перше місце, вчасно проходити огляди, планувати турботи про своє здоров’я так, як хороші менеджери планують на роботі свої найбільш успішні проекти. Бо зрештою це і є наш головний проект, від якого залежить все інше.

Як ви вважаєте, яка головна проблема у стосунках лікарів та пацієнтів сьогодні?

Головну проблему я сформулювала б так: Google став важливішим за лікаря. З одного боку це добре, що є більший доступ до інформації, що пацієнти допитливі та шукають щось, що стосується їхнього здоров’я. Але з іншого боку: в мережі багато лжеекспертів та сумнівних порад. Та й не існує універсального методу лікування, не існує двох однакових людей. Те, що хтось опише як «панацею», для іншої людини може абсолютно не підійти, або навіть зашкодити. Тому знайти свого лікаря, якому довіряєш більше, ніж Google, дуже важливо. Для лікарів це свого роду виклик – зуміти стати для своїх пацієнтів джерелом інформації, якій вони беззаперечно довіряють. Тому спілкування – наше все.
На вашу думку, що змінила пандемія у ставленні людей до лікарів та свого здоров’я?

Все дуже індивідуально. Частина пацієнтів більше усвідомила важливість профілактики, вакцинації, зрозуміла, що головна зброя проти вірусу – сила нашого організму, відтак вони стали ще більш відповідальними. Частина, як і раніше, звертає на себе увагу лише тоді, коли вже сильно болить. Але все-таки завдяки пандемії люди в цілому більше усвідомили цінність турботи про себе. Тепер важливо цю тенденцію підтримувати.

Якби ви давали своїм пацієнтам лише одну пораду про здоров’я, яка це була б порада?

Любити себе! Чомусь у нас часто любов до себе розуміють як вседозволеність та потурання собі у всьому. Але любити себе – це про відповідальність. Потрібно ставитися до себе, як любляча і відповідальна мати ставиться до дорогої дитини: чути себе, відчувати свої потреби, але мати самодисципліну там, де це потрібно.

Тетяна САДЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Отакої Показати IP 5 Червня 2021 18:14
Для розвитку: Google робить лише посилання за запитом на сторінки де "в мережі багато лжеекспертів та сумнівних порад"(С), а не створює їх і не відповідає за їх наповнення. А з іншої сторони якщо люди лізуть в інтернет, то вони не довіряють лікарям. Головне питання: чому люди не довіряють лікарям і віддаються їм лише в екстрених випадках? Є відповідь?
Григорій до Отакої Показати IP 6 Червня 2021 13:15
Повністю погоджуюсь. Головне питання - тотальна недовіра населення до лікарів і сумніви у їх компетенції. До речі, як і до більшості державних інституцій ....
Юля Показати IP 5 Червня 2021 18:50
Була в Мар’яни Володимирівни на прийомі.Дійсно хороший лікар!
Ангеліна до Юля Показати IP 7 Червня 2021 22:07
Погоджуюсь!
Анонім Показати IP 5 Червня 2021 19:15
А не можна було представити лікаря?
Анатолій Показати IP 5 Червня 2021 19:27
Лікар дуже розумна! Дякую Вам!
Анонім до Анатолій Показати IP 6 Червня 2021 14:26
А в чому саме її розум проявився, в критиці пацієнтів чи в критиці гугла?
123 Показати IP 5 Червня 2021 22:23
Не головна, але велика проблема, що молоді лікарі не мають належної практики, і чомусь у них не дуже з теорією. Не лише не слідкують за останніми винаходами і новелами в медицині, але й елементарного не знають. Тому й гугл.
Леся до 123 Показати IP 6 Червня 2021 00:12
Якраз не слідкують за новинами в медицині лікарі з великим стажем, бо і так "дуже мудрі". Молоді розвиваються, і це чудово.
123 до Леся Показати IP 6 Червня 2021 14:23
Я теж раніше так думав. Але стикнувся особисто, що молодий лікар і практики не має, і за новелами не слідкує.
Славік Тихончук Показати IP 6 Червня 2021 00:30
Моя жінка вєчно гуглить свої симптоми, потім два тижня морочить голову, що мало не при смерті)) Маємо теж молодого лікаря, і можу сказати 100% що молоді краще старих До других прийдеш то мало того шо лікують тебе препаратами що вже не випускають, то й шей соображають через раз
123 Показати IP 6 Червня 2021 07:49
Всю статтю не читав не має бажання. А про назву "сімейний лікар" скажу. Коли прийшлось звернутись то отримав відповідь вони лікують тільки по телефону. Це не лікарі а телефоністи. Хай лікують реформаторів.
Да уж до 123 Показати IP 6 Червня 2021 14:25
Мені по телефону ковід лікували. То що по їхньому, а саме на думку цієї молодої панянки, я не повинен був в гугл заходити, коли лікар мені тільки жарознижуючі рекомендувала ???
DrOB до Да уж Показати IP 6 Червня 2021 15:39
Ото ж то і воно! Це в університетах вчать, що Google це проблема. В деяких медичних школах за кордоном вже вчать, що пацієнти теж мають доступ до інформаціі, і що на це теж треба звертати увагу. Тому лікарям треба виставляти більше кваліфікованої інформації в Інтернет і вести роз'яснювальну роботу, профілактичні бесіду про різні захворювання. А за 5 хвилин в своєму кабінеті лікар не зможе всього пояснити.
НаталІя Показати IP 6 Червня 2021 10:12
Немає медицини, є медичний бізнес. І довіри до лікарів немає, а їм, в свою чергу, байдуже до пацієнтів. Вже всім зрозуміло, що всі ті "реформи" - чистий абсурд, а НСЗУ - національна служба знищення українців.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus