USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.45 10.62

Сікорський заявив, що Польща не відступить у питаннях Волинської трагедії

Сьогодні 17:39
Варшава не відступить у питаннях Волинської трагедії, оскільки гідне поховання польських громадян є не політичною вимогою, а християнським обовʼязком.

На цьому в онлайн-сесії запитань і відповідей (Q&A) у соцмережах заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає Укрінформ.

Глава польської дипломатії нагадав, що він порушував це питання у розмовах зі своїм українським колегою Андрієм Сибігою та насамперед – із Президентом України Володимиром Зеленським. Він додав, що Зеленський «не був особливо задоволений з цього приводу», про що йшлося, зокрема, у неофіційних витоках у польській пресі.

«Але ми у цій справі не відступимо. Тому що ми вважаємо, що це, по-перше, не політичне питання, воно не повинно бути предметом якихось торгів. Це просто християнський обов’язок, який свідчить про нас», – зазначив Сікорський.

Читати ще: У Польщі знову пригрозили блокувати Україні вступ до ЄС через питання Волинської трагедії

Він додав, що Польща «не торгувалася» з Німеччиною, щоб вона могла поховати своїх солдатів у Польщі.

«Ми лише вимагаємо від України того, що Україна дозволила зробити німцям з агресорами: 100 тисяч солдатів Вермахту були ексгумовані та поховані в окремих могилах на території України. Тому ми вважаємо, що наші співвітчизники, які не були там агресорами, мають принаймні такі ж права, як і солдати Вермахту», – наголосив Сікорський.

Як раніше повідомив УІНП, у цьому році він почав отримувати звернення від польських громадян щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків їхніх рідних. Зокрема, було отримано запит щодо проведення таких робіт на території Рівненської області. За результатами розгляду звернення, яке надійшло у вересні 2024 року, Український інститут національної памʼяті має намір включити пошукові роботи на території Рівненської області до плану заходів на 2025 рік. У Польщі назвали це кроком у хорошому напрямку, але недостатнім.

Читати ще: Історичні проблеми з Україною треба вирішувати не шляхом «безцеремонного шантажу», – Дуда

Тема Волинської трагедії є однією з найсуперечливіших в українсько-польських відносинах. Польща наполягає, що виключну відповідальність за злочини, скоєні в 1943-1945 роках на Волині, несе українська сторона. Натомість Україна наголошує, що відповідальність несуть обидві сторони, тож вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії активно використовує російська пропаганда, аби посварити український і польський народи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP Сьогодні 19:43
поляки в тому вельми принципові

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus