USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.74

Швидке зношування шин: що його спричиняє і як запобігти

Сьогодні 16:51
Сучасні виробники автомобільної гуми закладають в покришки великий потенціал і хороший робочий ресурс, що дозволяє шинам служити не один сезон без втрати ключових властивостей і показників зчеплення. Але буває так, що гума зношується швидко, нерівномірно, тож комплектувальні доводиться часто міняти.

Причин цього може бути безліч, і всі вони пов'язані з неправильною експлуатацією шин. Дочасному зношуванню можна запобігти, якщо дотримуватися низки правил і рекомендацій.

Чому шини виходять з ладу

Деякі водії в процесі керування транспортним засобом помічають порушення в роботі комплектувальних. При найближчому розгляді з'ясовується, що шина почала сильно стиратися в одному або кількох місцях. Залежно від того, як потерлася шина, можна визначити, які правила експлуатації було порушено.

Плечові зони. Якщо ви помітили, що покришка сильніше треться з зовнішніх боків, значить, в шині недостатній тиск. За рахунок цього просідає центральна частина контактної плями, а зовнішні боки частіше й агресивніше контактують з асфальтом.

Медіальна зона. Якщо ви помітили, що найсильніше потерся центр протектора, отже, тиск в шині, навпаки, був надмірним. «Передута» гума чіпляється за асфальт тільки центральною частиною плями контакту, втрачаючи в маневреності й плавності руху. В обох випадках – недостатньому і надлишковому тиску – слід звертатися в шиномонтаж.. Досвідчені фахівці дадуть вам рекомендації з накачування шин. Виявлять пробоїни, якщо вони є і впливають на втрату тиску, й дадуть рекомендації з ремонту або заміни покришок. Ви також можете проконсультуватися з питань контролю тиску в шинах, щоб надалі уникати подібних помилок.

Тільки внутрішня або тільки зовнішня зона. Таке зношування свідчить про негативний або позитивний розвал-сходження коліс. Це порушення не тільки веде до псування автогуми, але і може спровокувати поломку автомобіля. З такою проблемою теж потрібно звертатися в шиномонтаж для відновлення правильного розвалу-сходження.

Нерівномірне зношування по всій площі протектора. Такі порушення свідчать або про порушення балансування колеса, або про несправність підвіски. У такому випадку краще заглянути відразу і в шиномонтаж, і в автомайстерню, щоб відновити балансування та переконатися, що з ходовою частиною автомобіля все гаразд, або провести необхідні ремонтні роботи.
Як уникнути нерівномірного зношування

Перша і найочевидніша рекомендація: дотримуйтеся правил накачування й експлуатації шин. Постійно стежити за тиском в покришках важливо, адже від цього залежить довговічність автогуми. Як важливо і своєчасно відвідувати автосервіс, щоб моніторити технічний стан автомобіля й не потрапити в неприємності під час керування транспортним засобом.

Але є і неочевидні рекомендації. Наприклад, зі зберігання покришок. Є цілий комплекс правил, яких слід дотримуватися, коли ви консервуєте шини поза профільним сезоном – від правильної підготовки і очищення шин до використання спеціалізованих засобів для обробки гуми перед зберіганням. Якщо ви дотримуєтеся всіх цих рекомендацій, компаунд шин досить довго зберігає свої ключові властивості й дозволяє експлуатувати комплектувальні кілька сезонів поспіль. Не у всіх водіїв є можливість правильно зберігати шини, тож варто звертатися в спеціалізовані контори зі зберігання.

Нарешті, якщо ви хочете отримати якісну гуму з високими показниками зносостійкості, звертайте увагу тільки на перевірені бренди і довіряйте офіційним продавцям. Тому що купівля вживаних шин або низької якості може призвести не тільки до дочасного зношування, а й до аварійної ситуації.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus