USD 41.20 41.65
  • USD 41.20 41.65
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Швейцарські льодовики за два роки втратили 10% об'єму

30 Вересня 2023 00:23
Льодовики Швейцарії втратили 10% свого об’єму льоду за останні два роки через високі літні температури та низьку кількість снігу взимку.

Про це повідомляє Swissinfo.

Швейцарська комісія зі спостереження за кріосферою при Швейцарській академії природничих наук заявила, що загалом за останні два роки зникло 10% льоду зі швейцарських льодовиків.

Обсяг льодовиків у Швейцарії з кожним роком зменшується – і швидше, ніж очікувалося. Минулого року льодовики у Швейцарії втратили 6% свого об’єму; цього року – 4%.

Це друге за розміром найбільше скорочення з початку вимірювань.

Читати ще: Гімалайські льодовики тануть на 65% швидше, ніж десять років тому, – вчені

У 2022-2023 роках розтануло стільки ж льоду, скільки в 1960-1990 роках. Два роки поспіль екстремального танення призвели до розпаду льодовикових язиків і зникнення багатьох невеликих льодовиків. Наприклад, вимірювання на льодовику Святого Аннафірна в кантоні Урі довелося припинити.

Зазначається, що причиною масової втрати льоду є низька кількість снігу взимку та висока температура влітку. Це вплинуло на льодовики по всій Швейцарії. На півдні та сході країни льодовики цього року танули майже з тією ж швидкістю, що й у рекордному 2022-у році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus