USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Шукали гранату та стріляли з гвинтівки: у Луцьку школярів навчали, як безпечно провести літо. Фоторепортаж

29 Травня 2024 16:09
У Луцьку впродовж 28–29 травня відбувався пішохідний квест «Безпечне літо» для школярів. Проєкт покликаний поінформувати підлітків про основні правила безпечної поведінки під час літніх канікул. Учні наввипередки мчали Центральним парком міста, виконуючи інтелектуальні та практичні завдання.

Проєкт «Безпечне літо» реалізовується Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» спільно з департаментом освіти Луцької міської ради та Волинською обласною бібліотекою для юнацтва.

У вівторок до участі у квесті долучилися 11 навчальних закладів, ще дев'ять змагалися в середу. У команді – пятеро учнів та один вчитель. Їхня мета: правильно відповісти на 19 запитань та виконати чотири практичні завдання із запобігання небезпеки.
«Завдання кожного дорослого – дбати про безпеку дітей. Але бувають ситуації, коли дитина лишається сам на сам із якоюсь надзвичайною подією. Відтак ще одна місія дорослих полягає в тому, щоб начити дітлахів правильної поведінки в ситуаціях, що можуть загрожувати їхньому життю та здоров’ю. Саме для цього організували наш квест, – зазначила голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода. – Діти опиняться в надзвичайних ситуаціях і у швидкому темпі мають виконати правильні дії, від яких буде залежати результат. Практичний досвід насправді є цінним. Можна знати дуже багато, але коли людина не бувала в кризовій ситуації, то їй важко приймати швидкі рішення».

Читати ще: Фінальна гра: у Луцьку визначили переможця шкільної ліги Mind Game. Фото

Як додала, представники Фонду впродовж навчального року ініціювали чимало спортивних та освітніх заходів, а напередодні канікул спільно з різними організаціями хотіли підготувати дітей до безпечного літа.
За створення завдань квесту взялися працівники обласної бібліотеки для юнацтва, у стінах якої був старт і фініш, а за практичну частину відповідали фахівці екстрених служб та Луцький міського молодіжного центру. На першій локації зі школярами спілкувалися медики. Підлітки розглядали елементи надання першої домедичної допомоги та вчитися правильно телефонувати у «швидку»: протестували отримані навички і на манекені, і на живій людині.
Читати ще: Школи Луцької громади змагалися у квесті «Безпека в дії»: хто переміг. Фото

Далі бігли до міського молодіжного центру, де вчилися захисту від ймовірного нападника. За правильні відповіді про прийоми самооборони була винагорода – постріл із пневматичної гвинтівки.

А ще школярі побували під супроводом надзвичайників на мінному полі. Звісно ж, воно було не справжнім. Але реалії нашого часу змушують влаштовувати дітям такі локації. Їх завданням було виявити в траві заховані заздалегідь муляжі вибухонебезпечних предметів.
«Дітям потрібно було знайти предмети та розповісти про їхні подальші дії. Після цього вказали їм на помилки та пояснили, як правильно робити. Діти достатньо обізнані: є певні зауваження, але загалом відповідали правильно», – зазначив інспектор Луцького районного управління ДСНС Антон Луцюк.

Рятувальник дав пораду: якщо ви побачили невідомий вибухонебезпечний предмет, то першочергово варто зупинитися. Далі потрібно розвернутися в той бік, з якого прийшли, відійшовши на безпечну відстань тією ж дорогою. Місце, на якому стояли, за можливості, слід позначити яскравим предметом, наприклад, хусткою чи кепкою. Якщо назустріч йдуть люди, то попередьте їх про небезпеку. Відійшовши на безпечну відстань, повідомте про місце знахідки надзвичайникам.
Насамкінець юні мандрівники завітали до представників патрульної поліції. Поговорили про орієнтування в малознайомому місті, особливості роботи в інтернеті та телефонних шахраїв. Як наголосили поліцейські, нині розповсюдженим явищем є перехід на шахрайські покликання в мессенджерах. Цього у жодному разі не варто робити.

«Діти дякують і кажуть, що у квесті були ситуації, з якими стикалися в житті, – акцентувала речниця патрульної поліції Єлена Гасюк. – Патрульні найчастіше виїздять на повідомлення, що діти губляться. Батьки вказують їм, о котрій годині прийти додому, а дітлахи заграються. Найчастіше знаходимо їх на дитмайданчиках, але вони не повідомляють про своє місце перебування батьків».
Читати ще: Робототехніка та управління дронами: в ЛНТУ відкрили STEM-лабораторію для юних науковців. Фото

По завершенню квесту фіксувався час проходження завдань. Команди з найкращим результатом отримали подарунки від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». А всім учасникам підготували брелоки з QR-кодом – там розміщена повна інструкція правильних дій у екстремальних ситуаціях.

У перший день перемогу здобула команда «Енергія» Луцького ліцею № 5. У другий день тріумфували учні команди «Адреналін» ліцею № 26.

Нагадаємо, подібний квест також проводили для школярів минулоріч. Тоді найспритнішою виявилася команда «Варта» із Луцького ліцею № 28.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 30 Травня 2024 00:40
Гітлер-югент підготовлюєм, супер

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus