USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.74

Штучна чи натуральна: волинські рятувальники розповіли, яка з ялинок може бути небезпечнішою

19 Грудня 2021 09:54
Про те, яка з ялинок – штучна чи натуральна – може швидше стати причиною виникнення пожежі розповів начальник ГУ ДСНС у Волинській області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук.

З його слів, і штучна, і натуральна ялинка при необережній експлуатації та при використанні поруч піротехніки, навіть бенгальських вогнів, може загорітися.

«Однакову загрозу в плані пожежної безпеки несе і природня, і штучна ялинка. Однак штучна ще шкідлива й тим, що при загорянні виділяються токсичні речовини. Натомість натуральна ялинка дає більшу загрозу при висиханні. Часто ялинки стоять у квартирах протягом місяця й за цей час висихають. Таке деревце може легко загорітися біля джерела запалювання», – каже головний рятувальник області.

Разом з тим, Володимир Грушовінчук зауважив, що якщо штучна ялинка сертифікована, то вона має бути оброблена депресантами – речовинами, що знижують ризик загорання.

«У новорічно-різдвяний період ми переходимо в посилений режим несення служби. Загроза виникнення пожеж у святкові дні значно вища. Під час святкувань піротехніку використовують після вживання алкогольних напоїв, тому в результаті кількість пожеж зростає», – попереджає він.

Читати ще: Підпалили ялинку, щоб потім загасити. У Луцьку пожежники навчали дітей безпечно святкувати Новий рік

Як додає, піротехнічні засоби та гірлянди краще купувати у магазинах, а не на ринках. Окрім того, у разі сумнівів покупець має право просити у продавця показати відповідний сертифікат на святкову продукцію.

«Ми разом з поліцією проводимо локальні перевірки точок реалізації піротехнічних засобів. Якщо вони не сертифіковані, їх не мають права реалізовувати. Таких продавців притягуємо до відповідальності згідно із законом. Я не кажу, що це діє на 100%. Є люди, які продають на ринках несертифіковану піротехніку. Краще купувати такі речі в спеціалізованих магазинах. Також на правах споживача ви маєте право попросити у продавця показати сертифікати та інші документи», – резюмував генерал-майор.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus