USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Шпигунська справа: агент німецької розвідки мав передати Москві позиції HIMARS в Україні

17 Лютого 2023 21:26
Заарештований за підозрою у шпигунстві на користь росії співробітник Федеральної розвідувальної служби (BND) Німеччини мав завдання передати фсб точні GPS-дані місць розташування в Україні американських установок HIMARS та німецьких систем ППО IRIS-T.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel.

«Справа підозрюваного в шпигунстві у Федеральній розвідувальній службі (BND) є більш вибухонебезпечною, ніж було відомо раніше. За даними Spiegel, російська спецслужба фсб намагалася отримати дані про розташування артилерійських і зенітних позицій української армії восени минулого року через уже заарештованого Карстена Л., співробітника BND», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, фсб доручила через посередника Артура Є. своєму завербованому у BND агенту «викачати і передати наявні у BND максимально точні GPS-дані реактивних систем залпового вогню HIMARS, що постачають США, та зенітно-ракетних комплексів ІRIS-T, що постачає Берлін».

Водночас, як пише Der Spiegel, ознайомлені зі справою люди вважають малоймовірним, що такі дані завербований шпигун справді передав російській стороні.

Наразі генеральний прокурор Німеччини Пітер Франк веде розслідування проти Карстена Л. та Артура Є. за підозрою в державній зраді. Обидва перебувають під вартою.

Карстена Л., який працював у технічній розвідці BND, було заарештовано незадовго до Різдва після того, як восени західна розвідувальна служба попередила німецьку спецслужбу про можливий витік інформації. Спільника російського крота у BND Артура Є. заарештували у січні в аеропорту Мюнхена під час в’їзду до Німеччини зі США. За повідомленнями, німецький бізнесмен з російським корінням вже розкрив себе співробітникам ФБР у США та співпрацює зі слідством у цій країні.

Вважають, що Артур Є. на двох зустрічах у москві передавав фсб секретні матеріали BND, які Карстен Л. отримав у німецькій спецслужбі. При цьому, за інформацією Spiegel, слідство знайшло шестизначну суму готівки у конвертах в одній з депозитних скриньок, яка належала Карстену Л.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
історик Показати IP 17 Лютого 2023 21:55
німці це гнилий народ вони з росією розвязали дві світові війни
Andrij Показати IP 18 Лютого 2023 09:09
В Нiмеччинi багато вихiдцiв з ссср якi вважають себе рускiмi i пiдтримають позицiю цiэi краiни. Тому i шпигуном стати за честь для них…..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus