USD 41.15 41.48
  • USD 41.15 41.48
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.66 10.80

Шлях до Гааги: Міжнародний кримінальний суд може видати ордер на арешт Лукашенка, – DW

Сьогодні 17:17
Міжнародний кримінальний суд (МКС) може видати ордер на арешт самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, який нещодавно скаржився голові МАГАТЕ на Україну.

Як повідомляє видання DW, це можуть зробити у зв’язку з можливими злочинами проти людяності щодо білорусів.

Міністерство юстиції Литви вже офіційно, відповідно до статей 13а і 14 Римського статуту, направило до Офісу прокурора МКС матеріали, що стосуються подібних явищ, після того, як їх передало литовській стороні Народне антикризове управління (НАУ), ідеться в матеріалі.

За словами голови НАУ Павла Латушка, після цих дій МКС імовірно може почати розслідування злочинів режиму Олександра Лукашенка.

Читати ще: Суд Гааги видав ордер на арешт Путіна

ЗМІ пише, що стосовно білорусів, починаючи з травня 2020 року, скоювали злочини проти людяності за вказівкою вищих посадових осіб Білорусі, включно з депортацією, переслідуваннями тощо. Частину подібних інцидентів, як заявляє уряд Литовської Республіки, було скоєно на території Литви, через що справа підпадає під юрисдикцію МКС.

Латушко заявив виданню, що звернення Литви до МКС є результатом 1,5-річної роботи команди НАУ: «Ми ґрунтувалися на звіті Управління верховного комісара з прав людини ООН, де зазначено, що понад 300 тисяч білорусів було депортовано з території Білорусі, що становить 3,5 відсотка її населення».

Крім цього, за його словами, вони зафіксували створення «атмосфери переслідувань, ненависті, незаконного засудження і вбивств» щодо білорусів у Білорусі. До того ж, як заявив Латушко, режим Лукашенка переслідує громадян і за межами країни.

«Це, наприклад, заочні вироки, позбавлення власності, переслідування родичів, які залишилися в Білорусі. Є й ментальне переслідування – тези про «втікачів» і «гострокопитних», – зазначив він.

Читати ще: МЗС України закликало світ не визнавати президентство Путіна, а США проігнорують його «інавгурацію»

Журналісти пишуть, що, оскільки Республіка Білорусь не є учасницею Римського статуту МКС, Литва намагається обґрунтувати юрисдикцію суду, посилаючись на те, що частину злочинів було скоєно на її території.

Російський адвокат Сергій Голубок, допущений до практики в МКС, заявив, що звернення литовського уряду є важливим процедурним кроком, тому що в такому разі прокурор МКС Карім Хан не зобов’язаний запитувати дозвіл Палати попереднього провадження Міжнародного кримінального суду – він може самостійно ухвалити рішення про початок розслідування та відмовити в цій процедурі.

Юрист, експерт Білоруського Гельсінського комітету Катерина Дейкало заявила виданню, що МКС здійснює індивідуальні кримінальні переслідування, видаючи ордери на арешт конкретних обвинувачених.

«Звичайно, Лукашенко завтра-післязавтра не їде до Гааги, але, тим не менш, не треба недооцінювати це звернення Литви до МКС. Це важлива історія і реальний прецедент», – вважає вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus