USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Шість планет вишикуються в один ряд: коли спостерігати за подією

2 Червня 2024 00:37
Протягом кількох днів на початку червня відбудеться парад шести планет – Меркурія, Марса, Юпітера, Нептуна, Сатурна та Урана, які «зберуться» на одному боці від Сонця. Водночас із Землі побачити його буде непросто.

Планети розташуються по діагоналі, де Сатурн буде виднітися найвище, а після нього – Нептун, Марс, Уран і Меркурій, повідомляє УП. Життя з посиланням на Space.com та The Guardian. Найближче до горизонту Землі буде Юпітер.

Найкраще на ранковому небі 3 червня буде видно Марс. Спостерігати за помаранчевим світлом планети, що розташується поблизу Місяця, людство зможе близько четвертої ранку.

Читати ще: NASA назвало найвизначніші астрономічні події, які відбудуться 2024 року

Подія відбуватиметься на світанку надзвичайно низько на східному горизонті. Тому для того, аби побачити замасковані яскравим ранковим світлом Меркурій і Юпітер, доведеться використати бінокль. Перешкоди на видноколі, як-от віддалені будівлі чи дерева, також ускладнять спостереження.

Сатурн зійде на обрій близько другої години ночі, але найкраще його буде видно тоді, коли небо почне світлішати. Однак спостерігати за кільцями планети не вийде – без спеціальних приладів зору буде доступне тільки відносно яскраве жовтувате світло Сатурна.

Уран буде видно неозброєним оком, але тільки в темному небі.

Наступна за віддаленістю планета – Нептун, що розташований ще далі від Сонця. Під час параду він буде вшестеро тьмянішим за Уран, тому побачити планету вдасться тільки за використання оптичних приладів і зоряної карти.

Читати ще: Вперше за 20 років: астрономи відкрили три нові супутники в Сонячній системі

Очікують, що подія триватиме кілька днів. Ті самі планети будуть вирівнюватися – хоча й в іншому порядку – в серпні та січні 2025 року, однак ідентичний парад доведеться чекати значно довше.

«Протягом наступних кількох років буде чимало подібних подій, тому що зовнішні планети рухаються досить повільно, а Земля – швидко», – сказав доктор Грант Кеннеді з Університету Ворик (Велика Британія).

Доктор Ед Блумер, астроном з Королівської обсерваторії Гринвіча, що у Великій Британії, застеріг спостерігачів за планетами не дивитися на Сонце під час пошуку параду на ранковому небі. Це допоможе запобігти пошкодженню очей.

Інструктор та запрошений лектор нью-йоркського Планетарію Гайден рекомендує дочекатися параду, який відбудеться 31 січня та/або 1 лютого 2025 року. Тоді із Землі можна буде побачити лінію з чотирьох яскравих планет і півмісяця, що зростає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus