USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.40 10.65

«Щодня чекали наступ із Білорусі». Волинянина судять за зберігання боєприпасів

24 Лютого 2024 18:15
Готувався до бою з окупантами під білоруським кордоном, а тепер ризикує потрапити до в’язниці. Жителя Ратнівщини звинувачують у незаконному зберіганні боєприпасів. Чоловік каже, що на початку повномасштабного вторгнення очолив взвод добровольців у теробороні. Військові дали зброю, а через кілька місяців до нього завітали правоохоронці.

«Ми щодня чекали наступу. Я особисто живу за два кілометри від державного кордону України з Білоруссю. Коли цілодобово гудуть танки, БМПшки і світло світиться в наш бік. Жодного з командирів ми не бачили. Дали нам тільки по автомату і по чотири магазини. Лінію оборони будували 20 кілометрів позаду нас. Ми залишалися просто отак на виживання», – пригадує Віталій Тарасюк, як ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Чоловік каже: на початку великої війни він був чи не єдиний у громаді, хто мав бойовий досвід. У 2014 році отримав поранення і його виключили з військового обліку. Тож із початком повномасштабного вторгнення окупантів одразу став командиром добровольчого взводу тероборонівців.

«У мене один наказ був – діяти по ситуації. Мені потрібний був бойовий комплект. Я просив більше. Мені що могли, те й дали. Я тих людей не знаю, вони військові, дай, Боже, щоб вони були живі. Навчив взвод стріляти з гранатомета, ставити розтяжки, ставити міни, стріляти, тактики ведення бою, бо ж сам служив у 2014-му в розвідці, був тяжко поранений і списаний з армії як інвалід війни ІІ групи», – каже Віталій Тарасюк.

Додає, що контролювали 15 кілометрів кордону: «Наше завдання було прийняти бій, відволікти на себе удар, а інші групи мали із сіл вивезти людей».

Через кілька місяців чоловіка звинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і відкрили кримінальну справу.

«20 червня налетіли 30 чоловіків: працівники поліції, Служби безпеки. Мене навіть удома не було. Запитали в дружини про зброю. Вона сказала, що лежить зброя, він командир», – розповідає Віталій Тарасюк.
Читати ще: Волинянин привіз зброю з Куп’янська, щоб захищати сім’ю. Його судять

Ратнівський райсуд виправдав волинянина, але прокурори подали апеляцію і просять посадити чоловіка до в’язниці.

«Усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, діючи умисно, не маючи передбаченого законом дозволу, в порушення вимог придбав і зберігав вибухові пристрої, вибухові речовини та боєприпаси без передбаченого законом дозволу», – зазначено в ухвалі суду.

Віталій Тарасюк зауважує, що згодом прокурори приходили до нього з дуже дивною пропозицією.

«На війну мене не беруть, тому що в мене кримінальна справа. А вони захищають не інтереси держави, вони захищають особисті шкурні інтереси. Перед засіданням вони приїхали до мене в Самари і запропонували: якщо я визнаю вину, то зроблять так, щоб мені присудили штраф, і самі його оплатять, бо в них є спонсор, який оплатить штраф за мене. Таке пропонували прокурор Нечай і прокурор Жирицький. Я хотів би, щоб це суд почув», – розповідає чоловік.

За клопотанням прокурора справу в суді відкладають. Волинянин упевнений, що її просто затягують.

«Якщо я не погоджусь з їхньою пропозицією і не визнаю вини, то вони будуть мені справу затягувати роками», – впевнений Віталій Тарасюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus