USD 41.15 41.48
  • USD 41.15 41.48
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.66 10.80

Аграрії Луцької ТГ мають повідомляти, коли і як вносять смердючі добрива

18 Березня 2021 15:13
Аграріям, які використовують мелясну барду в якості добрив розробили рекомендації, як правильно нею користуватися, щоб це не створювало дискомфорт іншим мешканцям громади неприємними запахами.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міськради з питань генерального планування та екології 18 березня.

Як нагадала начальниця відділу екології Луцької міськради Оксана Лисак, всі добре пам’ятають, яких незручностей містянам завдавала мелясна барда, яка зберігалась на фільтраційних полях цукрового заводу. Свіжою вона має запах квасу, але на відкритому повітрі за кілька днів навколишніми територіями починає поширюватися нестерпний неприємний запах.

Водночас, каже вона, цей продукт є цінним органічним добривом і часто його фермери використовують на своїх полях. Проте застосовувати мелясну барду в якості добрив потрібно дотримуючись певної технології, щоб неприємний запах не поширювався і був нейтралізований.

Тож Держпродспоживслужба розробила рекомендації для аграріїв, як вносити цю речовину в ґрунт. А Луцька міська рада підготувала проект рішення з відповідними рекомендаціями. В документі йдеться не тільки про застосування мелясної барди, а й інших не менш «ароматних» добрив: рідкого гною тварин, посліду курей. Інформацію старости округів мають повідомити промисловим підприємствам, суб’єктам господарської діяльності, членам особистих селянських господарств, що здійснюють застосування органічних добрив по поверхні поля під оранку.

Самі ж аграрії повинні також повідомляти відділ екології міської ради через старост про дату, місце, метод і тривалість робіт щодо застосування органічних добрив. Так в міськраді сподіваються вдасться інформувати громадськість де, хто і як застосовує такі добрива і чи дотримуються вони рекомендацій.

Зокрема, рекомендується приорювати добрива не пізніше як за 24 години після їх внесення у ґрунт. Оптимальним вважається упорскування рідких органічних добрив безпосередньо в ґрунт за допомогою спеціальної техніки. Такі добрива не повинні застосовуватися в умовах підвищеної вологості ґрунту. Не можна допускати їх потрапляння у будь-який водотік (не розповсюджувати в межах 30 метрів від водотоку на схилах з ухилом менше 5%, і в межах 60 метрів від водотоку на схилах з ухилом більшим за 5%). Небажано вносити органічні добрива в період з 1 грудня по 1 березня та з 1 червня по 31 вересня.

Члени комісії підтримали проект рішення.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus