USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Прототип героїні «ДНРівського» фільму співпрацює з СБУ

5 Березня 2019 20:01
Танкістка «ДНР» Світлана Дрюк, яка стала прототипом героїні пропагандистського фільму Ополченочка, як виявилося, співпрацює з СБУ і готова давати свідчення проти Росії в Гаазькому трибуналі.

Що про неї відомо розповідає Новое время.

Співпраця Світлани Дрюк з СБУ

3 березня журналіст 1+1 Андрій Цаплієнко заявив на своїй сторінці у Facebook, що Світлана, яка є прототипом головної героїні пропагандистського фільму Ополченочка, втекла з окупованих територій і «вирішила перейти на бік України».
«За дивним збігом, відразу після того, як хтось підірвав відразу вісім танків бойовиків, що стояли рядком на полігоні. А, головне, Світлана вивезла з ОРДЛО докази, що підтверджують злочини росіян та їхні наміри подальшого вторгнення на українську територію», – зазначив журналіст.

У його повідомленні також сказано, що Україна отримала «чудового свідка для Гааги».

У той самий день вийшов сюжет ТСН, в якому уточнювалося, що жінка, про яку йде мова, – Світлана Дрюк із позивним «Вітерець».

В СБУ підтвердили інформацію про те, що Світлана Дрюк співпрацює з ними і назвали її «цінним свідком».

У повідомленні СБУ зазначається, що Світлана Дрюк була «начальником штабу танкового батальйону 11 окремого мотострілкового полку» «ДНР». Вона надала спецслужбі важливі матеріали щодо керівної ролі кадрових офіцерів ЗС РФ і співробітників російських спецслужб в організації терористичної діяльності на Донбасі, а також інформацію про організаційно-штатну структуру та укомплектованість підрозділів НЗФ, кількісний склад військової техніки та бойові позиції, місця зберігання пально-мастильних матеріалів, боєприпасів і важкого озброєння, яке постійно надходить з РФ.

Що дізналися про Світлану Дрюк журналісти

У сюжеті ТСН сказано, що Світлана Дрюк зробила «стрімку військову кар’єру» від санітарки до начальника штабу полку. Зазначається також, що причиною цього були «феноменальна пам’ять і працездатність».
Наголошується, що Світлана Дрюк була прототипом головної героїні фільму Ополченочка, який рекламують як перший «блокбастер» «Л/ДНР», і кадри з нею є в рекламі цього фільму.

«До сьогоднішнього дня «Вітерець» вдало водила за ніс своїх колишніх роботодавців, розповідаючи про те, що знаходиться в Ростові в особистих справах», – сказано в сюжеті.

Причиною її переходу на бік України називають «особистий мотив».

«У мене є, сподіваюся, друг, який мені набагато ближче зараз», – розповіла вона, підтвердивши, що він співробітник спецслужби.

Світлана Дрюк каже, що живе «нормально», а коли «вирішиться певне питання», у неї все буде «в ідеалі».

Повідомляється, що жінка доставила в Україну документи, які доводять, що новітню російську техніку перекидають через кордон на Донбас.

Серед росіян, які воюють на Донбасі, Дрюк назвала капітана ЗС Росії Юрія Прилуцького. Зазначається, що танк Т-72, який він особисто пригнав в Україну, і ще сім танків Т-72 «підірвали партизани біля міста Торез».

Через кілька днів після підриву танків Світлана Дрюк була за межами окупованих територій, але в Донецьку залишалися її син Дмитро і дочка Наталя.

«Працювати з контррозвідкою вона погодилася лише за однієї умови – якщо у вільну Україну доставлять її дітей», – сказано в сюжеті. За словами Світлани Дрюк, через те, що вона перейшла на бік України, її дітей могли вбити. Однак контррозвідникам вдалося вивезти і їх.

«Я думав, що мене тут так ось просто візьмуть, посадять, а там ще щось, не дай бог, зроблять. Більше переживав за сестру, коли ми їхали сюди», – сказав Дмитро Дрюк журналістам. Зазначимо, що в базі даних сайту Миротворець син Світлани Дрюк Дмитро фігурує як бойовик незаконного збройного формування. Сама Світлана Дрюк теж є в базі Миротворця.

Журналісти також повідомили, що Світлана Дрюк була заступницею Олексія Бернгарда, який брав участь у незаконній анексії Криму і відзначився у захопленні Дебальцевого. Офіційно Бернгард командує 810 бригадою морської піхоти в Севастополі, але фактично – 11 полком російських найманців на Донбасі. Дрюк називає його «кар’єристом».

«Про нього і ще про три десятки кадрових військових, яких Росія відправила вбивати українців, Світлана готова свідчити на Гаазькому трибуналі», – стверджується в сюжеті.

Сама Світлана Дрюк говорить, що російські військові, приїжджаючи на Донбас, підписують наказ, згідно з яким не мають права спілкуватися з місцевими жителями, але цей наказ не виконують.

Вона також каже, що якщо Кремль вирішить здійснити повномасштабне вторгнення в Україну, то через чотири години на Донбас введуть росіян, на яких вже оформлені документи, щоб видати їх за місцевих жителів. Таким чином, на базі кожного полку «ДНР» повинні будуть розгорнути по три російських полки. В масштабах всього Донбасу це близько 100 тисяч солдатів. У сюжеті сказано, що імена російських військових, які готуються окупувати Україну, «можна вирахувати» вже зараз.

«Мені кажуть: «Ти воювала, ти вбивала людей». Так, у 2014 році я стала начальником штабу дивізіону. Я себе не виправдовую. Просто тоді був такий час, і я тоді виконувала те, що мені говорили», – коментує Світлана Дрюк свою участь у бойових діях проти України.

Проте, журналістам ТСН вона заявила, що зараз готова воювати на боці України.

Світлана Дрюк у роспропаганді

Крім фільму Ополченочка, Світлана Дрюк фігурувала у низці російських пропагандистських сюжетів.

У липні 2015 року в сепаратистських ЗМІ з’явилося інтерв’ю з нею.
У ньому вона розповідає, що взяла позивний «Вітерець», тому що її тітка-військовослужбовець так називала її в дитинстві.

«Я в минулому році коли пішла в ополчення, я живу в Старомихайлівці Мар’їнського району, тобто Донецька область. У мене на очах бомбили Красногорівку. У мене там багато друзів, знайомих, виросла я в цьому районі. І в одного з друзів там жила сестра і дочка 13-річна. Дівчинку зґвалтували і вона померла, а сестра у нього збожеволіла», – відповідає Дрюк на питання про те, чому вона приєдналася до терористів.

Вона також згадала про те, що її 17-річний на той момент син «в минулому році на мінометному розрахунку працював».

В цьому інтерв’ю Дрюк розповіла, що познайомилася під час війни «з людиною, з якою я зараз у цивільному шлюбі» і з якою вони разом «були в артилерії».

«Я починала медиком. ... Потім я пішла заступником командира взводу. А вже далі мене почали ставити.. Поставили начальником штабу дивізіону», – розповідає вона про свою роль в рядах терористів.

Дрюк називає свою посаду на той момент – «заступник командира батальйону з роботи з особовим складом» в батальйоні Чебурашка.

«Якби не командир, у нас би батальйон давно розбігся», – зазначає вона.

У вересні 2016 року Світлана Дрюк з’явилася в сюжеті каналу Росія 24 як капітан танкового екіпажу «з туфелькою на броні», який повністю складався з жінок.
«Екіпаж Світлани «Вітерця» вважається найдосвідченішим, найкращі показники в танковому біатлоні», – сказано в сюжеті.

Згадується також, що жінка «командувала батареєю Градів».

Світлана Дрюк у цьому сюжеті знову говорить, що її син «був в ополченні».

«Почнемо з того, що не ми пішли, а на нас пішли. Я тут народилася, я виросла, у мене тут рідні живуть. Чому я повинна сидіти склавши руки?» – говорила вона у 2016 році про свою участь у бойових діях.

У вересні 2017 року Світлана Дрюк фігурує в сюжеті про танкові навчання «ДНР».
А в березні 2018 року у ще одному сюжеті про жінок-танкісток «ДНР».

В цьому сюжеті вона розповідає, що до війни 15 років працювала у бригаді на будівництві.
«Чому пішла? Тому що в тій ситуації це було просто найбільш таке рішення правильне. Тому що я бачила, як у мене горять перед очима будинки, як гинуть люди. У самої двоє дітей», – заявила Дрюк у цьому сюжеті.

Вона також розповіла, що її екіпаж виступав на танковому біатлоні на танку Т-72, імовірно, на одному з тих, про знищення яких йшлося в сюжеті ТСН.

Реакція терористів на співпрацю Дрюк із СБУ

На сепаратистських сайтах вже відреагували на те, що Дрюк співпрацює з СБУ.

Її називають перебежчицею, пророкують, що вона з часом зникне і порівнюють з Матою Харі.

Сепаратистські сайти, посилаючись на «народну міліцію» «ДНР», також пишуть, що СБУ викрала Світлану Дрюк та її дітей на території Молдови, і що з «армії» «ДНР» її звільнили на початку 2019 року у зв’язку з погіршенням стану здоров’я.

Остров повідомив, що відомий терорист Ігор Гіркін (Стрєлков) заявив на своїй сторінці у соцмережі, що такі як Світлана Дрюк не мають «ніяких власних твердих поглядів і переконань», але іноді, поки вірять, що їхні подвиги потрібні суспільству, «можуть ставати реальними героями».

«Засмучуватися особливо не варто – нічого страшного в одиничній зраді немає. Але повісити дану істоту за зраду – за нагоди буде абсолютно необхідно. Не з помсти, а щоб іншим неповадно було і воєнного закону (на якому тримається будь-яка армія) дотриматися», – написав також Гіркін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus