USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.74

Що робити в разі звільнення сімейного лікаря. Пояснення Нацслужби здоров'я

Сьогодні 07:42
Після реформи системи охорони здоров’я в Україні усі громадяни повинні укладати декларацію з сімейним лікарем, щоб отримувати необхідну медичну допомогу. При цьому пацієнт має право самостійно обрати лікаря та змінити його за необхідності.

Про це повідомляє пресслужба Національної служби здоров’я України.

«Іноді можна прочитати таке: якщо сімейний лікар звільниться, то пацієнт залишається без лікаря і втрачає можливість укласти декларацію з новим. Це неправда», – наголосила НСЗУ.

У службі зазначили, що в Україні немає обмежень щодо кількості спроб на підписання декларації. Пацієнти можуть в будь-який момент через особисті причини змінити сімейного лікаря та укласти декларацію з іншим лікарем.

Читати ще: Ментальне здоров'я: як на Волині сімейні лікарі надають пацієнтам психологічні консультації

«При цьому стара декларація автоматично анулюється. Так само і у випадку звільнення лікаря – анулюється стара декларація, але не можливість укласти нову. Якщо ваш сімейний лікар, терапевт чи педіатр звільнився, в центрі надання первинної медичної допомоги запропонують подати декларацію до іншого лікаря», – пояснила НСЗУ.

Пацієнт, який опинився у такій ситуації, може погодитися на пропозицію медзакладу, або обрати лікаря в іншій медичній установі, де укладають декларації із новими пацієнтами.

Знайти нового лікаря, з яким можна укласти декларацію, допоможе дашборд «Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги».

Нагадаємо, медичні довідки для зарахування дитини до навчального закладу можна отримати у сімейного лікаря, усіх спеціалістів поліклініки обходити більше не потрібно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus