USD 41.60 41.87
  • USD 41.60 41.87
  • EUR 41.50 41.87
  • PLN 10.50 10.70

Що буде з тими, хто не оновив дані. Пояснення від волинського ТЦК

Сьогодні 10:39
16 липня закінчився 60-денний термін, відведений на оновлення військово-облікових документів для військовозобов’язаних громадян віком від 18 до 60 років.

Останні дні черги у ТЦК та ЦНАПах ставали все більшими, адже, відповідно до закону про мобілізацію, протермінувавши оновлення, можна отримати штраф від 17 до 25 тисяч гривень або й узагалі потрапити в розшук, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Відповідно до Постанови № 560 Кабінету Міністрів України від 16.05.2024, групи оповіщення, серед яких можуть бути представники ТЦК, Національної поліції України, міських, селищних чи сільських рад, військових адміністрацій, будуть надалі перевіряти особисті та військово-облікові документи», – прокоментувала пресофіцерка Волинського обласного ТЦК та СП Уляна Кравчук.

Оновити дані також обов’язково жінкам з медичною освітою. Як вкотре пояснюють у ТЦК, це потрібно винятково для того, щоб підрахувати мобілізаційний ресурс. Усі мобілізовані жінки – лише добровольці.

«Усі жінки-медики віком від 18 до 60 років повинні стати на військових облік або ж оновити свої військово-облікові дані, якщо на такому обліку вони вже перебувають. Спеціальність враховується і за отриманою освітою, і за фактичним місцем роботи. Постановка на військовий облік – це в жодному разі не мобілізація жінок-медиків. Ця процедура потрібна, щоб уточнити, який в Україні мобілізаційний ресурс медичних працівників», – пояснила пресофіцерка Волинського обласного ТЦК та СП Уляна Кравчук.

Читати ще: Скільки волинян порушили правила обліку та перебувають у розшуку

Нагадаємо, оновити військово-облікові дані українці мали можливість безпосередньо у ТЦК, ЦНАПах та через мобільний додаток «Резерв+». Відповідальні громадяни встигли це зробити у відведений термін. Проте знайшлися й ті, хто цього не зробив.

Як розповіли в луцькому ЦНАПі, навіть 17 липня було кілька охочих оновити дані, але, на жаль, їм це не вдалося, адже сервіс уже не працює.

«Було кілька відвідувачів, які хотіли оновити дані, але, згідно з чинним законодавством, терміни завершилися. Система неактуальна на сьогодні. Як буде далі? Поки що немає жодних коментарів чи роз’яснень. Загалом ми прийняли майже 12 200 відвідувачів за цей період, тобто за два місяці. Це додаткове навантаження на працівників ЦНАПу. На жаль, не всі виявили бажання оновити дані», – зазначила директорка Центру надання адміністративних послуг Луцька Лариса Карп’як.
Читати ще: Часу мало: біля луцького ЦНАПу – черги на оновлення військово-облікових даних

Відтепер, якщо при перевірці працівники ТЦК виявлять, що ваші дані не оновлено, можна отримати штраф. А за умисне ухилення – потрапити в розшук чи отримати реальний термін. Як повідомили у Волинському обласному ТЦК та СП, нині на Волині в розшуку перебувають понад 10 тисяч людей.

«І ті, хто не оновлює військово-облікові дані чи ігнорує повістку, можуть потрапити в розшук та понести адміністративну відповідальність, що прописано в ст. 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штрафи за порушення військового обліку і законодавства про оборону та мобілізацію сягають від 17 000 до 25 500 гривень для громадян і від 34 000 до 59 500 гривень для посадових і юридичних осіб», – інформувала Уляна Кравчук.

Зараз оновити свої військово-облікові дані громадяни можуть лише у ТЦК. Як там запевнили, прийти оновити дані – не означає, що вас відразу мобілізують.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP Сьогодні 11:50
Зараз оновити свої військово-облікові дані громадяни можуть лише у ТЦК. А міністерство каже, що і через Резерв+ можна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus