USD 41.15 41.57
  • USD 41.15 41.57
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.40 10.52

«Щастя любить тишу»: як живуть у віддаленому селі на Волині

20 Жовтня 2024 23:08
Село Діброва Новомосирського старостинського округу Голобської селищної ради Ковельського району вважається віддаленим. Станом на січень 2024 року тут було зареєстровано 20 людей, яким від 45 до 65 років. Жодної дитини шкільного чи дошкільного віку немає.

Про це Суспільному розповіла староста Новомосирського старостинського округу Наталія Гоголюк.

З її слів, чисельність населення почала зменшуватися, відколи люди стали втрачати роботу. Село віддалене, автобусного сполучення тут немає.

55-річний Володимир Йонко повернувся разом з дружиною до рідного села. Тут збудував хату, має господарство, сад з вишнями, грушами та яблуками, а також невеличку пасіку.
«Це далеко, вважають люди. Як під Києвом, то недалеко 100 км, а тут 50 від Ковеля – це вже далеко. Чи люди не можуть жити без гурту? Не знаю. Якось так. Мені тут подобається жити. Ця тиша, краса цього лісу. Щастя любить тишу. Тут все знайоме, тут народився», – каже Володимир Йонко.

Читати ще: «Поселіть нам людей тут, щоб було до кого привітатися»: у селі на Волині живе дві сім'ї

Раніше в селі були колгосп, велика ферма, магазин, школа та медпункт, потім в тій школі бібліотека була, бо вона двоповерхова. А зараз це все переїхало в сусіднє село Майдан.
У медпункті аж до його закриття працювала місцева жителька Леся Кухарик. Жінці 59 років, живе разом із 65-річним чоловіком. Жінка єдина у селі тримає корову. Каже, що, можливо, доведеться продати, бо її нема де випасати.
«Хліб нам в село ніхто не возить. Зв'язок теж поганий, жоден оператор тут нормально ловить», – каже жінка.
Її чоловік Микола теж місцевий. У селі Діброва народилися його батьки, жили діди.

«Мені дід розказував таке, що ми звідси втікали, худобу везли сюди з Польщі. Десь після війни то було. От там колонія була у лісі, там ми жили у хаті», – каже чоловік.
Зі слів колишнього місцевого лісівника Миколи Смаля, за Польщі село Діброва було найбільшим серед усіх навколишніх сіл, тому тут графиня Марія Подлєвська-М’яновська збудувала школу. Нині у хащах лісу від неї залишилися лише руїни та столітні липи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus