USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.55 10.70

Шахраї орудують в інтернеті: троє волинян через необачність втратили тисячі гривень

20 Жовтня 2022 18:15
За минулу добу до поліції Волині надійшло кілька звернень щодо шахрайств. Аферисти діють звичними та відомими методами, проте громадяни продовжують «вестися» на їх гачок.

Про це 20 жовтня повідомили в ГУ Нацполіції у Волинській області.

Так, ввечері до поліції звернулася 38-річна лучанка. Жінці зателефонували нібито співробітники банку та запевнили, що з її карти намагаються зняти гроші. Аби запобігти цьому, сказали шахраї, необхідно переказати усі кошти на інший номер карти. Що й зробила спантеличена жінка. Так вона втратила 40 тисяч гривень.

А от мешканка Ківерців, бажаючи отримати допомогу від ООН, перейшла за посиланням в оголошенні, яке виявилося фішинговим, вказала там усі свої дані й надала доступ до банківських карток. У результаті – жінку ошукали на 23 тисячі гривень.

20-річний житель Любомля намагався придбати деякі товари через Інстаграм, проте натрапив на шахраїв й позбувся 10 тисяч гривень. Хлопець наперед заплатив за покупки, після цього зв’язок із так званим продавцем зник.

За усіма фактами розпочато кримінальні провадження за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі поліцейські встановлюють особи зловмисників.

Читати ще: Рівень злочинності на Волині зменшився більш ніж удвічі, однак шахрайства набувають системності

Правоохоронці закликають діяти обачно під час спілкування у мережі чи по телефону. Й наголошують: якщо бути обізнаними у відомих шахрайських схемах, тяжких наслідків можна уникнути.

Аби уберегтися від шахрайських дій, пам’ятайте:

якщо вас інформують про проблеми з банківською картою телефоном – не повідомляйте важливих даних співрозмовнику та не виконуйте жодний дій, на які він вказує, краще покладіть слухавку, перетелефонуйте у банк за офіційним номером й з'ясуйте ситуацію;

коли купуєте чи продаєте щось в інтернеті, не переходьте за посиланнями, надісланими повідомленням; послуга безпечної доставки є в інструментах сайту, а краще користуйтеся післяплатою;

не переходьте за підозрілими посиланнями в повідомленнях, телеграм- чи фейсбук-спільнотах, де пропонують отримати виплату; пам’ятайте, офіційні виплати можна оформити лише в застосунку «Дія»;

не ведіться на певні послуги за зниженою ціною, але з передоплатою; так ви можете зіткнутися з шахраями, тому будьте обачні і не оплачуйте наперед товари.

Якщо ж ви стали жертвою аферистів, відразу телефонуйте на 102 та повідомляйте якнайшвидше про правопорушення поліції, це допоможе вжити необхідних заходів для блокування платежів і повернення коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus