USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Семеро спортсменів із Волині представлятимуть Україну на Олімпійських іграх у Парижі

Сьогодні 16:11
На початку січня 2024 року десятеро волинян претендували на участь в Олімпійських іграх 2024. Станом на початок липня ліцензію на участь здобули семеро спортсменів. Волиняни представлятимуть Україну у трьох видах спорту: легкій атлетиці, веслуванні на байдарках та каное та велосипедному спорті. Олімпійські ігри 2024 у Парижі відбудуться з 26 липня до 11 серпня.

Про це повідомляє Суспільне.

Олена Собчук – легка атлетика

Олена Собчук першою з Волині завоювала ліцензію на Олімпійські ігри у спортивній ходьбі на 20 км. Сталося це за підсумками виступу у фіналі чемпіонату світу, що відбувся у Будапешті, у серпні 2023 року.
27-річна Олена Собчук цього разу дебютуватиме на Олімпійських іграх. На попередній Олімпіаді у Токіо вона участі не брала.

Чемпіонат світу 2023, на якому спортсменка здобула ліцензію для участі в Олімпіаді, – третій у кар’єрі Собчук. На світовій першості у Досі вона зупинилася за крок від медалі – четверте місце у спортивній ходьбі на 50 км.

Олена Собчук – чемпіонка України зі спортивної ходьби на 35 км у 2019 році. У 2023-му вона двічі ставала другою – на зимовому чемпіонаті України та на турнірі зі спортивної ходьби у Литві (на 20 км).

Марія Сахарук (Філюк) – легка атлетика

Українська скороходка Марія Сахарук завоювала ліцензію на Олімпійські ігри у спортивній ходьбі на 20 км. Сталося це за підсумками міжнародного турніру у Словаччині у березні цього року.
Марія Сахарук – майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики (спортивна ходьба). Спортсменка народилася 14 жовтня 1995 року у Луцьку. Марія починала спортивну кар’єру у ДЮСШ Луцького району.

На Олімпіаді у 2021-му волинянка стала єдиною з усіх українських скороходів, яка ввійшла до топ-20. Марія посіла 19-те місце, подолавши 20 кілометрів за 1:34:04 години.

Іван Банзерук – легка атлетика

Ліцензію на Олімпійські Ігри в Парижі виборов на командному чемпіонаті світу зі спортивної ходьби в Анталії. Там скороход показав хороший результат в парній естафеті з волинянкою Оленою Собчук.
Іван Банзерук – майстер спорту міжнародного класу. Народився 9 лютого 1990 року в селі Воєгоща, Камінь-Каширського району. Волинянин – член національної збірної команди України, багаторазовий переможець та призер чемпіонатів і Кубків України, переможець та призер Кубків Європи, дворазовий учасник Олімпійських ігор.

Спортсмен брав участь у двох літніх Олімпіадах. У 2021 році в Токіо Іван Банзерук не фінішував – зійшов з дистанції через погане самопочуття. У 2016-му в Ріо-де-Жанейро через акліматизацію завершив дистанцію у першій тридцятці.

Данило Даниленко – легка атлетика (естафета 4Х400 мікс)

У другий день чемпіонату України з легкої атлетики, що відбувся наприкінці червня, визначилися учасники змішаної естафетної команди 4×400 метрів на Олімпійських іграх. Основним бігуном за результатами фінального забігу на 400 метрів став Данило Даниленко.
Даниленко вперше в кар’єрі відібрався в основу олімпійської команди з естафетного бігу. На Іграх у 2021-му бігун також пробився до команди, але поїхав у статусі запасного та не зміг виступити в Токіо.

Данилу Даниленку - 29 років. Він родом із Черкас. Із 2015 року спортсмен виступає за волинську команду. На чемпіонатах України двічі здобував «золото» (у 2017-му у бігу на 400 метрів з бар’єрами та 2019-му у бігу на 400 м). Також у 2019 році у складі змішаної естафетної команди виборов золоту медаль на Європейських іграх.

Особистий рекорд з бігу на 400 метрів – 46.04 секунди, встановлений у 2021 році в Туреччині на міжнародному кубку зі спринту та естафети.

Ірина Климець – легка атлетика (метання молота)

У липні метальниця молота Ірина Климець здобула ліцензію на Олімпіаду-2024. Сталося це за підсумками оновлення світових рейтингів до Ігор у Парижі.
Легкоатлетка втретє виступить на Олімпійських іграх. При цьому на двох попередніх Олімпіадах вона не долала кваліфікацію. Ірина Климець виступала на Олімпіаді-2016 в Ріо-де-Жанейро. Тоді метальниця посіла 28-е місце з результатом – 62,72 метра. На Олімпіаді 2021 року спортсменка посіла лише 21-ше місце й другу Олімпіаду поспіль завершила виступи у кваліфікації.

Ірина Климець – майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики (метання молота). Народилася 4 жовтня 1994 року у селі Четвертня, Маневицького району.

Яна Беломоіна – велосипедний спорт (маунтенбайк)

У травні Україна здобула третю перепустку на Олімпіаду-2024 у велоспорті. Яна Беломоіна виборола ліцензію у жіночому маунтенбайку за результатами оновлених світових рейтингів.
Яна Беломоіна – 30-річна українська велогонщиця. Спортменка стала бронзовою призеркою чемпіонату світу-2015 і чемпіонкою Європи-2017 у крос-кантрі.

Беломоіна змагалася на трьох Олімпіадах у своїй кар’єрі. На Іграх у Токіо вона встановила найкращий особистий результат, фінішувавши восьмою. У 2012 році на літніх іграх в Лондоні Яна зайняла 13-те місце у крос-кантрі серед жінок, а у 2016 році на Іграх у Ріо-де-Жанейро – дев’яте місце.

Марія Повх – веслування на байдарках і каное (байдарка одиночка)

У травні в Угорщині завершився європейський ліцензійний турнір з веслування на байдарках і каное. Волинянка Марія Повх здобула сьому перепустку на Олімпіаду-2024 у веслуванні на байдарках і каное у байдарці-одиночці на дистанції 500 метрів.
Ліцензія Повх є неіменною. Це означає, що на Олімпійські ігри у Парижі тренерський штаб збірної України може відправити іншу веслувальницю у цьому виді.

На попередніх Олімпіадах у 2016 та 2021 роках Україну у байдарці-одиночці на дистанції 500 метрів представляла саме Марія Повх. Тоді вона дійшла до фіналу і посіла 15-те місце на турнірі.

Марія Повх – майстер спорту України міжнародного класу з веслування на байдарках і каное. Спортсменка народилася 8 січня 1989 року у Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus