USD 40.50 40.83
  • USD 40.50 40.83
  • EUR 40.75 40.90
  • PLN 10.00 10.15

Сарана, папороть і штучне м'ясо: що їстимуть люди через 30 років

22 Червня 2024 00:17
Вчені не виключають, що вирощені в лабораторії бургери та салати з цвіркунами згодом можуть стати основою нашого харчування.

Кліматичні зміни на планеті зроблять деякі продукти недоступними для нас. А екологічне мислення змусить шукати альтернативні джерела харчування, пише Daily Mail.

Дослідники з Університету Йорка (Великобританія), які беруть участь у програмі FixOurFood, передбачають, що в найближчі три десятиліття спостерігатиметься значний перехід споживачів на м’ясо, вирощене в лабораторіях. Це забезпечить потенційне скорочення землекористування, споживання води і шкідливіх викидів у повітря.
Читати ще: Сінгапур став першою країною в світі, де дозволили продаж м'яса «з пробірки»

Технологія в двох словах така: береться зразок клітин живої тварини, який потім «культивується» в лабораторії, щоб створити масу, яка за смаком нагадує справжнє м’ясо. Щоправда, існує немало юридичних та нормативних перешкод, які не дозволяють вже зараз його вирощувати. Однак науковці вважають, що ближче до 2054 року штучне м’ясо вже можна буде купити у вільному доступі.

Щоденні раціони розширяться за рахунок різноманітних комах – термітів, цвіркунів, хробаків, мурах, сарани та коників. Вони екологічно вигідніші, оскільки споживають менше природних ресурсів, ніж худоба. Окрім того, є здоровою альтернативою м’ясу.

Читати ще: В ЄС дозволили їсти цвіркунів і хробачків

Їх уже рекламують як наступний «суперфуд», оскільки містять багато білка, поживних речовин, калію, магнію та втричі більше жирних кислот, ніж омега-3 у лососі.
Також на нашому столі, ймовірно, з’являться незвичайні види рослин, серед яких буде багато водоростей. Зокрема, маловідома водна папороть азолла. Вона більш стійка до кліматичних змін, ніж наші звичайні овочі. І може очищувати повітря – вловлювати вуглекислий газ, стверджують експерти Єльського університету. Тож матимемо подвійну користь. Щоправда, в неї «землистий смак, що нагадує ліс». Але доведеться звикати.

Зміни в харчуванні невідворотні, переконаний один із дослідників – декан Школи бізнесу та суспільства Йоркського університету, професор Боб Доерті:

«Якщо ми боремося з викликами, які нам кидає зміна клімату, доведеться прийняти ці інновації, щоб забезпечити стабільне харчування зростаючої кількості населення».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Олексій Показати IP 22 Червня 2024 08:56
Уточню. Бідні люди. А ті, хто це все просуває, як їли мармурове м'ясо, креветки і червону рибу, так і їстимуть
Не раби Показати IP 22 Червня 2024 09:10
Олдос Хакслі був правий... І хто контролюватиме землю, ресурси?
Лінивець Показати IP 22 Червня 2024 09:34
А ви помітили що нам навязують нові тренди моди в той час коли самі ,,еліти,, наслідують свої традиції яким понад 300 років...
Анонім Показати IP 23 Червня 2024 00:28
Самі жріть сарану! Уроди!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus