USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.70
  • PLN 10.77 10.92

Рили котлован, а знайшли цеглу XVIII ст.: на Волині призупинили земельні роботи через старовинну знахідку

29 Липня 2023 23:11
На території школи в селі Бруховичі Голобської громади припинили земельні роботи через виявлені у викопаному котловані уламки старовинної цегли.

Про це Суспільному Волині розповіла спеціалістка відділу охорони культурної спадщини обласної військової адміністрації Людмила Мельник.

Почали рити котлован, а знайшли кладку цегли 16-17 століть

Біля навчального закладу 25 липня почали копати яму для погребу, щоб там зберігати овочі. Завідувачка Бруховичівської школи Світлана Абрамчук каже: заклад освіти збудували в 1958-му році. Освітянка зазначила, що старовинної цегли тут не бачить, тому працівники закладу продовжуватимуть копати далі.
«Я взагалі не знаю, яка тут є старовинна цегла. Вчора розкопували, то кажуть, що, мабуть, як будували школу, якісь залишки були», – говорить керівниця школи.
На місце робіт прийшов місцевий житель, історик Аркадій Ткачук, який виявив цеглу, а також зробив про це допис у соцмережах.

«Я вчора бачив, що тут була кладка, а сьогодні ви її розвалили. Це «пальчатка», яка використовувалася у 16-17 столітті», – сказав волинянин до працівників, які працювали на території навчального закладу.
На місці земельних робіт історик розповів працівникам школи, що це старовинна кладка, а не звичайна цегла. Зі слів Аркадія Ткачука, у виритому котловані можна простежити, як був закладений шурф: цеглини, далі шар розчину, і далі знову цеглини.

«Тут трапляється багато цегли «пальчатки», вона використовувалася у 16-17 столітті, коли її виготовляли, то по ній так проводили пальці, коли клали у формочки. Навряд це фундамент 17 століття, ймовірно її використали, як фундамент і це десь 18 століття», – каже історик.
Коли журналісти Суспільного повернулися на місце земельних робіт через 10 хвилин, працівники школи вже зруйнували кладку з цегли, яку показував історик.

«А я бачу, що тут щойно була цегляна кладка, а ви її лопатами роздовбали», – звернувся Аркадій Ткачук до керівниці Бруховичівської школи Світлани Абрамчук.
Що вирішили в селищній раді

На місце приїхала начальниця гуманітарного відділу Голобської громади Ірина Руднік. З її слів, земельні роботи на території школи припинять і звернуться до спеціалістів.

«Звернемося до фахівців, які мають кваліфікацію. Коли будуть оцінені усі факти, які показав Аркадій, тоді будемо приймати рішення: якщо є археологічна знахідка, то всі роботи будуть припинені», – додала посадовиця.
Виконавчому комітету Голобської селищної ради видали припис припинити земельні роботи, – зазначила головна спеціалістка відділу охорони культурної спадщини військової адміністрації Людмила Мельник.

«При проведені земляних робіт у разі виявлення археологічних артефактів – замовник, виконавець робіт зобов’язаний зупинити ці роботи й попередити орган охорони культурної спадщини і відновити їх лише після письмового дозволу після проведення археологічних досліджень», – говорить посадовиця.
Наразі, з її слів, селищна рада повідомила Ковельську окружну прокуратуру для представництва держави щодо пам’ятко-охоронного законодавства.

Речниця обласної прокуратури Наталія Мурахевич зазначила, що станом на 26 липня звернень щодо ситуації в селі Бруховичі до відомства не було. Наразі спеціалісти з’ясовують статус знахідки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus