USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Розширюємо програму субсидій»: Волинь відвідала міністерка соцполітики Оксана Жолнович

6 Жовтня 2023 12:52
Соціальної допомоги через складну ситуацію в країні нині потребує велика кількість громадян. Напередодні опалювального сезону питання житлових субсидій украй актуальне, як і підтримка малозабезпечених категорій населення. Особливої уваги та фінансування потребують військові та ветерани війни.

Чого очікувати від Міністерства соціальної політики та чи не скоротять соцвиплати? Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Із робочим візитом на Волинь завітала міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович. Після наради вона розповіла про мету візиту на Волинь.

«Ми як міністерство розробили кілька послуг на цільові групи. І зараз я спеціально їжджу та ознайомлююся з проблемами, які є в громаді, щоб зрозуміти, як ми можемо ці послуги реалізовувати, як ми як міністерство можемо допомогти громадам вирішити їхні проблеми. На Волині мені озвучили проблему, наприклад, недостатності ресурсу. Тут ми також намагаємося допомогти, навчити людей об’єднувати ресурси, частково давати наш державний ресурс. Цього року ми вперше мільярд гривень запроєктували на розвиток соціальних послуг. Це також недостатність фахівців, яких треба навчати. Тут ми також готові підсилити громади різного роду тренінгами, навчаннями, сертифікованими програмами, щоб люди вміли працювати», – прокоментувала Оксана Жолнович.

Очільниця міністерства повідомила, що скорочувати соціальні виплати для населення, зокрема субсидії, не планують.

«Ми розширюємо програму субсидій, ми виділили 50 мільярдів гривень на те, щоб покривати людям житлово-комунальні послуги. Ми працюємо над розширенням програми, над її автоматизацією та спрощенням її отримання для людей. Ми не плануємо скорочувати жодну наявну виплатну програму, але й не будемо збільшувати. На збільшення немає ресурсу і потреби», – сказала Оксана Жолнович.

У планах міністерства – запровадження нових програм, зокрема для малозабезпечених категорій.

«Ми хочемо, щоб всі наші виплати були зрозумілими та простими. Найбільш базова послуга, яку ми будемо розвивати, – це послуга малозабезпеченим родинам. Я її називаю «послуга в бідності», там, де для родини не вистачає доходу. Ми також дивимося: а які ще додаткові послуги покривають бідність, об’єднуємо їх в одну велику послугу, де збільшимо рівень покриття», – наголосила Оксана Жолнович.

Міністерка зазначила, що ветерани війни зараз у пріоритеті. Тож допомагати та підтримувати захисників – обов’язок кожного. З державного бюджету виділяють кошти і на протезування, і на психологічну реабілітацію.

«У нас є гаряча лінія 1547. Є окрема частина гарячої лінії для протезування. Там працюють фахівці, які все розкажуть і пояснять», – сказала міністерка.

У межах візиту на Волинь Оксана Жолнович відвідала КП «Медичний центр реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади». Саме тут отримують якісну реабілітацію наші захисники.

«Наш реабілітаційнийцентр – один із небагатьох комунальних центрів такого спрямування. Ми його відкрили у 2018 році. З того часу майже вдвічі збільшили прощу приміщення, придбали велику кількість різноманітного медичного обладнання. Зараз показуємо все, ділимося досвідом. Можливо, нам вдасться залучити нові державні програми, нове фінансування на оновлення обладнання», – поділився Луцький міський голова Ігор Поліщук.
На цьому візит міністерки не закінчився. Упродовж дня вона відвідала й інші важливі об’єкти у Волинській області. Оксана Жолнович ознайомилася з роботою санаторію матері і дитини «Пролісок» та дитячого реабілітаційного центру «Фенікс» обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства як одних із взірцевих обласних комунальних закладів.

Як інформує пресслужба Волинської обласної ради, Оксана Жолнович обговорила з представниками місцевої та обласної влади проєкти, які реалізовує на Волині команда дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), зокрема, в частині створення у громадах центрів денного догляду для дітей з інвалідністю.

Оксана Жолнович акцентувала увагу на тому, що такі заклади варто розташовувати безпосередньо при школах: «Ми зараз дуже тісно співпрацюємо із Міністерством освіти і науки в цьому напрямку, щоб звернути їх увагу на тих дітей, які не отримують освітніх послуг. Не менш важливим є і аспект соціалізації дітей такої категорії».
Міністерка також розповіла про одну із нових ініціатив Мінсоцполітики – пілотний проєкт із запровадження комплексної психосоціальної послуги з формування життєстійкості. За її словами, його основною метою є зниження загального рівня стресу і тривожності українців.

«Ми формуємо групи психологів і соціальних працівників для роботи у першу чергу з цільовими групами: родинами військових, ветеранів, людьми з інвалідністю, батьками дітей з інвалідністю та всіма, хто потребуватиме підтримки. Ми оплачуємо такі команди фахівців, а для громад важливо відшукати приміщення або простір для їхньої роботи. Важливо, щоб це був гарний заклад, наприклад, санаторій, щоб люди себе там почували гідно і комфортно. І це ще один напрям роботи для оздоровниць, адже таким чином вони можуть здійснювати психо-соціальну реабілітацію відновлення», – наголосила вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВІРУС Показати IP 6 Жовтня 2023 14:03
А МОЖЕ МІНІСТЕРКИНЯ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus