USD 41.05 41.38
  • USD 41.05 41.38
  • EUR 41.25 41.55
  • PLN 10.53 10.70

Розпочнуть будівництво вузької колії, аби з'єднати українську залізницю з європейською

24 Травня 2022 22:02
Україна розпочне поетапне будівництво вузької європейської колії, аби з’єднати свою залізницю з європейською.

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, пише Економічна правда.

За його словами, спочатку це буде сполучення великих вузлів та великих міст, а далі поступове розширення по всій країні.

Раніше в розмові операційний директор Укрзалізниці В’ячеслав Єрьомін зазначав, що зміна колії – «це дорого, довго та складно, але необхідно». За його словами, розглядаються такі етапи: Львів-Київ, Львів-Одеса, Львів-Кривий Ріг.

Довідка

Потяги в Україні рухаються «широкою» колією (1 520 мм), розповсюдженою на теренах країн колишнього СРСР. Таку ж колію використовує Литва, Латвія та Естонія, а також – Білорусь. Більшість країн Євросоюзу (за винятком Іспанії та Португалії), натомість, послуговуються «вузькою» колією (1 435 мм).

Крім того, Україна планує найближчим часом підписати «митний безвіз», тобто приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Цей документ, зазначив він, є основою для переміщення товарів між країнами-членами ЄС. Технічно країна до цього вже готова.

«Таке приєднання дозволить значно прискорити проходження митниці та пришвидшити потік товарів. Це краща якість митниці та нові можливості для українського бізнесу», – додав прем’єр.

У частині транспорту також готується Угода з ЄС про лібералізацію автомобільних вантажних перевезень. Європейська Комісія вже рекомендувала країнам-членам лібералізувати такі перевезення з Україною, заявив Шмигаль, і робота в цьому напрямку йде активними темпами.

Прем’єр розповів і про два інші проєкти з інтеграції: приєднання України до роумінгового простору ЄС та до єдиної зони платежів у європейській валюті SEPA. Щодо першого, Шмигаль не зазначив конкретних термінів виконання. Натомість приєднання України до Єдиної зони платежів може відбутися вже влітку і дасть змогу робити перекази у євро без жодних комісій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus