USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Розгадали таємницю зникнення гігантських мавп, які мешкали на території сучасного Китаю

29 Січня 2024 00:34
Міжнародна група вчених із Китаю, Австралії та США розкрила загадку зникнення гігантських мавп – гігантопітеків (Gigantopithcus blacki).

Про це повідомляється у статті, опублікованій у журналі Nature, передає Укрінформ.

Дослідники показали, що ці примати, які були дуже далекими родичами людини і тинялися карстовими рівнинами Південного Китаю, вимерли між 295 і 215 тисячами років тому, ще до того, як люди прибули в цей регіон. Причиною зникнення стала нездатність адаптувати свої харчові звички та поведінку в умовах клімату, що змінювався.

Вчені проаналізували скам'янілості з 22 печер області Гуансі на півдні Китаю та використали кілька методів для датування зразків. Виявилося, що вік копалин залишків відповідає результатам люмінесцентного датування відкладень, де вони були виявлені, що дало палеонтологам надійну хронологію зникнення G. blacki.

Читати ще: У Китаї вимерли морські ссавці дюгоні, які надихнули мореплавців на казки про русалок

Дані щодо пилку, реконструкція фауни, виявлення ізотопного складу зубів та аналіз печерних відкладень дозволили дослідникам встановити умови навколишнього середовища, що призвели до вимирання гігантопітеків. Цей вид процвітав у багатих та різноманітних лісах, проте до 700-600 тисячів років тому навколишнє середовище стало більш мінливим, і зміна сезонів призвела до розбудови структури лісових угруповань.

Близькими родичами гігантопітеків були орангутани, які виявилися гнучкішими в адаптації до нових умов, змінивши свої переваги, поведінку та розмір тіла. На відміну від них G. blacki покладалися на менш поживне резервне джерело їжі. Примати стали менш рухливими, їхній географічний ареал пошуку їжі скоротився, внаслідок чого вони зіткнулися з хронічним стресом і фатальним скороченням чисельності.

Читати ще: Назвали 5 аномально великих істот, які коли-небудь існували на Землі
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus