USD 40.50 40.90
  • USD 40.50 40.90
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

Росіяни знищили античний Херсонес і поставили на його місці новобуд

27 Червня 2024 07:41
Російські археологи та забудовники повністю знищили автентичну пам’ятку світового значення в Криму – Херсонес Таврійський. На місці розкопок спорудили новий відкритий театр. Деякі археологічні знахідки вивезли до російських музеїв.

Про це розповіла старша наукова співробітниця Інститут археології НАН України Евеліна Кравченко на ІІІ Міжнародному форумі експертної мережі Кримської платформи, пише Українська правда.

За словами дослідниці, росіяни підмінюють оригінальні пам’ятки новобудовами, руйнуючи їх автентичність:

«Зараз відбуваються негативні процеси з єдиною пам’яткою світового значення, яку ми встигли номінувати і внести у перелік пам’яток в Криму – з Херсонесом Таврійським».

У 2015-2016 роках забудовники загородили оглядовими майданчиками археологічні залишки, що знаходились на поверхні: башти, стіни й колони. Пізніше на місці давньої цитаделі поставили античний відкритий театр, що створює навантаження близько тонни на оригінальну споруду.

Читати ще: За місяць у Луцьку зібрали майже 500 кг російської літератури на макулатуру

Велику частину знайдених артефактів вивезли до музеїв Росії. Серед них фрески, посуд, предмети побуту та ікони. Згодом розпочалося будівництво археологічного парку «Новий Херсонес», на місці залишків некрополя.
«Росіяни нічого не тямили в геологічній ситуації на цьому місці, тому розпочали знімати ґрунт на території звичайними екскаваторами. Якимось чином вони розкопали там давнє джерело, тому все залило», – розповіла Евеліна Кравченко.

Нині на місці археологічних залишків збудували фактично нове місто. Археологічний парк перекриває старі знахідки, декілька розкопаних об’єктів поступово перенесли та відбудували в іншому місці. На місці городища росіяни поставили Собор святого Володимира, що підпорядковується і освячений Московським патріархатом.
Історичне значення Херсонесу Тарвійського

Херсонес Таврійський – унікальна історична пам’ятка античної доби. З досліджень цієї забудови виявили систему організації та планування того часу. Архітектором полісу став Гіпподам, в основу його будівельного плану покладена система поздовжніх і поперечних вулиць, які перетинаються під прямим кутом, утворюючи квартали.

Це єдина пам’ятка в Криму, яка має світове значення.

Херсонес був демократичною державою, приваблював мислителів, науковців і дослідників. Також займав важливі торговельні позиції на Чорному морі.

За часів Візанійської імперії лишався важливим адміністративним і торговим центром, місто стало одним із головних центрів християнства на півдні Криму.

Від початку 2000-х й до окупації Кримського півострову українські дослідники пропонували створити археологічний парк для того, щоб зберегти не лише окремі ділянки поліса, а всю місцевість.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Платон Показати IP 27 Червня 2024 10:02
Амеби рускороті все зплюндрували. Як завжди.
Rembo Показати IP Сьогодні 01:49
Знищили потім збудували вкрали історію похоже було з Одесою нічого нового злодії а не освободители .... шкода артифактів яких вони вивезли потім припишуть все собі ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus