USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Росія використала навмисну ​​тактику голоду в Маріуполі, – The Guardian

13 Червня 2024 11:45
Росія застосувала навмисну ​​тактику голоду під час захоплення Маріуполя у лютому 2022 року. Юристи кажуть, що стратегія позбавлення мешканців міста їжі під час блокади може бути прирівняна до військового злочину.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

Згідно з новим аналізом, представленим у Міжнародний кримінальний суд (МКС), Росія застосувала «навмисну ​​модель» тактики голоду під час 85-денної облоги українського міста Маріуполь на початку 2022 року, що було рівносильне військовому злочину.

Висновок є основою досьє, яке зараз передається до МКС у Гаазі юристами Global Rights Compliance, які працюють спільно з урядом України. У ньому стверджується, що Росія та її лідери мали намір вбити та завдати шкоди великій кількості мирних жителів.

Підраховано, що під час оточення та захоплення міста Маріуполя на початку війни в Україні загинуло 22 тисячі людей. Мирні жителі залишилися без води, газу та електрики протягом кількох днів після облоги, оскільки температура впала нижче за мінус 10°C.

Читати ще: «Не переживав: вб’ють – то вб’ють»: історія звільненого з полону пастора з Маріуполя, який лікується у Луцьку

Катріона Мердок, партнер Global Rights Compliance, заявила, що мета дослідження полягала в тому, щоб «з’ясувати, чи існує ширша версія», яка є навмисною відмовою російських військових та їх керівництва в їжі та інших зручностях, необхідних для життя – застосування стратегії голодування, яку можна назвати військовим злочином.

«Ми могли бачити, що російський напад складався з чотирьох етапів: починаючи з атак на громадянську інфраструктуру і закінчуючи відключенням електроенергії, опалення та води. Потім у гуманітарній евакуації було відмовлено і навіть зазнали нападів, а допомога не була доставлена», – сказала Мердок.

На третьому етапі, за її словами, об’єктом нападу була критично важлива інфраструктура, громадянське населення тероризувалося за допомогою допомоги, а точки з водою зазнавали бомбардувань.

Читати ще: «Тепер є де чекати чоловіка з війни»: історія переселенки з Маріуполя, яка отримала житло на Волині

«Нарешті, на четвертому етапі Росія зробила стратегічні атаки з метою знищити або захопити об’єкти інфраструктури, що залишилися», – додала вона.

Поетапний напад на Маріуполь, за її словами, продемонстрував, що Росія планувала захопити прифронтове місто без пощади до його цивільного населення, чисельність якого оцінювалася в 450 тисяч осіб до початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

У досьє робиться висновок, що близько 90% медичних закладів та будинків у місті було зруйновано або пошкоджено під час облоги, а пункти роздачі продовольства, а також маршрути гуманітарної евакуації зазнали бомбардувань.

Враховуючи важливість Маріуполя та централізацію російського процесу ухвалення рішень, вина за загибель тисяч мирних жителів покладена на «найгору», йдеться у доповіді.

Читати ще: Перший український Оскар, якого «краще не було б»: фільм «20 днів у Маріуполі» здобув кінопремію

«Винні Володимир Путін та ешелони російського військового керівництва», уточнила Мердок, хоча вона й не назвала імена командирів.

Захоплення Маріуполя

Російські війська окупували Маїуполь на початку масштабного вторгнення в Україну наприкінці лютого 2022 року. Після цього місто перетворилося на місце зосередження та перекидання ресурсів на лінію фронту, зокрема на Бердянський напрямок.

Так, у травні 2022 року повідомлялося, що в Маріуполі російські окупанти вбили 25 тисяч осіб. Здебільшого, внаслідок російської агресії, загинули цивільні. Зокрема, на території міста знаходили масштабні місця поховань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 14 Червня 2024 01:02
скільки років рашистські покидьки спекулювали темою блокадного Ленінграду, вибиваючи сльозу та валюту з подорожуючих західних бюргерів..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus