USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.72

Росія посилює атаки на українські авіабази, аби завадити передачі F-16, – ЗМІ

7 Липня 2024 11:02
За кілька днів перед майбутнім самітом НАТО, який відбудеться у Вашингтоні з 9 по 11 липня, РФ посилила військовий тиск на Україну, завдаючи ударів по авіабазах. За словами аналітиків, це пов’язано з майбутнім офіційним отриманням перших винищувачів F-16, які Захід вже протягом багатьох місяців обіцяє передати Україні.

Про це пише Le Monde.

У виданні нагадали, що впродовж кількох днів про українських авіабазах було завдано кілька значних ударів. Спочатку по Миргороду (Полтавська область), а потім по Довгинцевому, що в Дніпропетровській області, за 80 км від лінії фронту. Російські джерела наголошують, що внаслідок таких атак було знищено щонайменше шість винищувачів, однак українці заперечують такі втрати.

Західне військове джерело вважає, що нещодавні удари показують бажання РФ «пограти м’язами, щоб змусити українців і їхніх прихильників подумати двічі у вирішальний момент».

Читати ще: Нідерланди можуть відправити Україні перші F-16

У виданні наголосили, що тиск з боку Росії почався під час того, коли кілька країн впродовж останніх тижнів підтвердили прибуття перших F-16 до Румунії, адже там відкрився навчальний центр для українських пілотів для підготовки на цих винищувачах.

Також Росія посилює атаки, використовуючи «планерні бомби». Їх важко виявити та запускаються вони літаками за межами досяжності української протиповітряної оборони.

«Протистояти їм майже неможливо, хіба що відбити літаки, які їх запускають», – зазначив науковий співробітник Інституту стратегічних і оборонних досліджень в Ліоні Йоганн Мішель.

Водночас науковий працівник Фонду стратегічних досліджень (FRS) Вінсент Турре вважає, що винищувачі F-16 могли б обмежити ці атаки, проте «літаки, які будуть передані українцям, не є найсучаснішими». Крім того, ефективність винищувачів залежатиме від систем озброєння, які на них будуть встановлені.

«Це буде залежати від типу ракет, що постачаються. F-16 може бути оснащений десятками різних моделей», – пояснила директор зі стратегічних досліджень Eurocrise Ізабель Дюфур.

Своєю чергою Йоганн Мішель додав, що доки Київ не досягне кращої протиповітряної оборони, то не зможе розширити свою оборонну промисловість.

«На саміті НАТО українці очікують рішучих заяв, що сприятимуть посиленню коаліції F-16. Без захисту повітря нічого не вийде», – підкреслив експерт.

Раніше командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук показав останні два удари Росії по українських аеродромах, аби пояснити, що все не так однозначно. За його словами, ворог вдарив по макетах таких літаків.

«Аеродром Довгинцеве (Кривий Ріг – 3.07) і район «Південне» (Одещина – 6.07) – особовим складом Повітряних Сил успішно проведені заходи з пасивної оборони!» – написав генерал.

Своєю чергою військовий експерт, головний редактор Defense Express Олег Катков прокоментував російські удари по українських авіадромах. За його словами, під час підготовки до такої атаки армія РФ може вести розвідку дроном у режимі онлайн.

«Цей дрон висить над аеродромом і на дальності 150-200 км передає зображення. Таким чином противник знає, наприклад, що на цьому аеродромі в конкретному місці зараз стоїть літак на обслуговуванні», – пояснив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus