USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Роман Терещенко про важливість прозорості у фінансових операціях: як забезпечувати законність дій

23 Квітня 2024 14:10

У наш час суворого контролю і наростання вимог до прозорості, компанії все більше усвідомлюють важливість відкритої та чесної фінансової діяльності. Експерт із фінансових технологій Роман Терещенко стверджує, що прозоре управління сприяє зміцненню довіри між усіма зацікавленими сторонами й підвищує рівень відповідальності. На думку аналітика, невіддільною частиною прозорості є звітність. Для її якісної підготовки застосовуються засоби управління бізнес-процесами (BPM). А як один з ефективних форматів прозорої звітності фахівець рекомендує використовувати мову XBRL. Як же все це працює на практиці — в огляді від Романа Терещенка.

Забезпечення прозорості: ключові аспекти фінансової звітності

Експерт переконаний у тому, що зрозуміла й доступна фінансова звітність відіграє ключову роль для прозорості в роботі компанії та її процесів. Вона передбачає регулярне оновлення фінансових показників, бюджетів і прогнозів. Роман Терещенко звертає увагу на основні складові такої стратегії:

  • Своєчасна звітність. Регулярна публікація фінансових звітів забезпечує поінформованість зацікавлених сторін про стан компанії.
  • Зручний формат. Подання інформації в зрозумілому форматі, доступному як фінансовим експертам, так і нефахівцям. У цьому разі аналітик радить використовувати візуальні засоби, такі як графіки та діаграми, які допоможуть спростити розуміння вмісту.
  • Доступність. Забезпечення доступу до фінансових звітів для всіх зацікавлених сторін (співробітників, інвесторів, донорів і громадськості) через вебсайт організації чи інші платформи.

Забезпечення прозорості: як відкритий бухгалтерський облік і зовнішній аудит підвищують довіру та результати — Роман Терещенко

У практиці роботи компаній часто буває так, що ініціаторами фінансових злочинів (шахрайства, відмивання грошей) є самі співробітники, які мають доступ до бази даних і всіх грошових операцій. Щоб мінімізувати такі ризики, експерт рекомендує використовувати принцип «від зворотного». Один із способів — вести стратегію довіри колегам, а для цього практикувати підготовку відкритого бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік, відкритий для всіх співробітників, — це не просто методика, а стратегія. Вона стимулює обмін фінансовою інформацією та активну участь усього колективу в обговоренні актуальних питань. Такий підхід сприяє формуванню відчуття залучення співробітників до діяльності компанії, — коментує Роман Терещенко.

Він пропонує розглянути основні кроки цієї стратегії:

  1. Навчання у сфері фінансів. Експерт рекомендує надати співробітникам можливість освоїти основи фінансів, щоб вони могли глибше розбиратися у звітах та ухвалювати обґрунтовані рішення.
  2. Регулярні оновлення. Проводьте періодичні збори чи діліться зі співробітниками інформацією про нові фінансові результати компанії.

Крім внутрішнього контролю, важливим складником прозорої діяльності компанії експерт називає незалежний зовнішній аудит. Його результат допомагає виявити незаконні операції та оперативно усунути такі явища.

Фінансова звітність у реальному часі: як інноваційні технології можуть підвищити прозорість

Звітність у реальному часі стає дедалі важливішою в контексті підвищення прозорості фінансових процесів. Виходячи з позиції Романа Терещенка, упровадження таких передових технологій, як ВРМ та XBRL, дає змогу моментально складати й надавати фінансову інформацію зацікавленим сторонам. Фахівець пропонує звернути увагу на переваги зазначених методик.

Одним з методів утримання лояльності акціонерів, партнерів та інвесторів є впровадження BPM-проєктів. Роман Терещенко перераховує переваги компаній, які використовують такі технології:

  • Інвестиції в BPM свідчать про прагнення компанії забезпечити точну та зрозумілу інформацію про свою діяльність, її результати.
  • Компанії, які використовують BPM, зазвичай надають звітність швидше, що спричиняє підвищення коефіцієнта ціна/прибуток (P/E). Своєчасна звітність вказує на активність компанії та її привабливість для інвесторів.
  • Упровадження BPM для виконання регуляторних вимог демонструє наявність необхідних інструментів для керування ризиками й забезпечення прозорості.

З урахуванням глобалізації економіки та розвитку інтернет-технологій особливо важливими для забезпечення відкритої звітності компанії в реальному часі є інструменти XBRL. Їх застосування допомагає надавати звіт та аналіз даних у єдиному стандартизованому форматі, зрозумілому для більшості світових компаній. Такий сучасний підхід підвищує рівень, статус та імідж організацій на міжнародній арені, створює додатковий захисний бар’єр від незаконних втручань шахраїв.

Отже, саме прозорість діяльності компаній у фінансовій сфері забезпечує законність. Як говорить експерт, її дотримання допомагає компаніям зміцнювати довіру до себе, у такий спосіб залучати інвесторів і донорів, а також підвищувати свою ефективність та знижувати ризики шахрайства. Одним словом, прозорі організації краще підготовлені до виявлення та усунення фінансових ризиків. І це незаперечний факт, підтверджений багаторічною практикою.

реклама

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus