USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Роман Безсмертний на Волині пояснив, як повернути в політику фаховість та перезаснувати Україну*

10 Вересня 2018 09:55
Відомий політик, майбутній кандидат у Президенти України Роман Безсмертний під час візиту на Волинь розповів про всеукраїнську дискусію «Якої ми хочемо України», проаналізував ефективність реформ та пояснив, яким чином українську політику можна зробити фаховою.

Про це йшлося під час прес-конференції Романа Безсмертного 6 вересня у Луцьку. Напередодні учасники зустрічі-дискусії «Якої ми хочемо України» у Луцьку зосередили увагу на кількох ключових проблемах, зокрема війні та безпеці, корупції, економіці та соціальній сфері – свою думку міг висловити кожен охочий.

За словами Романа Безсмертного, в Україні виник колосальний розвив між державою та суспільством, відбувається інституційний розвал в системі управління державою. Людина займається самовиживанням, а державні інститути існують самі для себе. Тож на думку політика, зараз конче потрібне перезаснування держави. На першому місці мають стояти права та свободи громадян.
Також політик наголосив, що Україні потрібні інший президент та інший парламент, а політику потрібно позбавити популізму та шоу. Будувати Україну, на його думку, таким чином, щоб держава була сильною, а людина вільною.

Підсумовуючи враження від дискусії у Луцьку, політик зауважив, що першим і найцікавішим враженням стало те, що Луцьк, як і Одеса, виявився «портовим містом», яке існує у двох вимірах – українському та європейському. Він відзначив, що волиняни та поліщуки особливі тим, що тут завжди була не польська чи радянська, а волинська влада, і це добре відчувається у Луцьку, місті, яке відновлює себе як центр Волині. Він визнав, що дискусія з волинянами була предметною та глибокою.
Коментуючи актуальне питання про те, яка виборча система для України стала б найбільш правильною, політик зауважив, що однією з ключових проблем зараз є нефаховість політиків. На його думку, повернути фаховість в політику можна завдяки двотуровій мажоритарній системі абсолютної більшості за умови висування кандидатів від місцевих партійних організацій. Це мінімізує вплив фінансів на виборчий процес та дасть інтелектуалам можливість перемогти.

Така система, на думку Безсмертного, забезпечує найбільш жорсткий добір: у першому турі може перемогти кандидат, який набрав понад 50% голосів, якщо ж таких немає, проводять другий тур, для якого потрібно, аби явка виборців перевищувала 50%.
Оцінюючи ефективність реформ в Україні, політик зауважив, що найбільш вдалою вважає реформу поліції, тому що вдалося змінити характер цієї безпекової структури. На друге місце він ставить експеримент з об’єднання громад, який показав наразі ефективність лише на третину – лише 34% ОТГ проявляють життєздатність. Наступною називає нову українську школу, де зроблені правильні кроки, спрямовані на розвиток та свободу дитини. Найменш вдалою з реформ Роман Безсмертний називає реформу системи охорони здоров’я.

Політик зазначив, що безпековий блок в Україні сильно мотивований війною, але армія для параду і армія для війни – це різні речі. Основною цінністю, прописаною в статутах, повинні стати не зброя і матеріально-технічні цінності, а солдати та офіцери, тому за приклад варто взяти військові статути США, Франції, Німеччини, Ізраїлю – які б переговори не вели, без боєздатної армії їх вести складно.

Під час поїздки на Волинь політик відвідав музей В’ячеслава Липинського та Загорівський монастир у селі Новий Загорів, де відбувся героїчний бій повстанської чоти УПА з нацистами. Про Новий загорів йому свого часу розповів Олексій Голуб, учасник тих подій, який у віці 14 років був посильним у Берези, командира частини упівців. Такі об’єкти, як зруйнований монастир у Новому Загорові, на його думку, варто відновлювати.
Говорячи про болюче питання Волинської трагедії, політик зазначив, що потрібно знайти мужність визнати те, що відбувалося з обох сторін конфлікту, та чесно сказати «я пробачаю і прошу пробачення». Він нагадав, що за часів президентів Кучми та Ющенка вдавалося делікатно обговорювати це питання та знаходити спільну мову. Президент Польщі Качинський свого часу стверджував, що історія ніколи не зіпсує майбутні стосунки між українцями та поляками. Якщо стосунки держав не будуть наповнюватися позитивом, історичні факти надалі використовуватимуть для того, щоб зіштовхувати людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus