USD 41.15 41.47
  • USD 41.15 41.47
  • EUR 41.20 41.70
  • PLN 10.30 10.55

«Робилося тяп-ляп»: Гузь звернеться до правоохоронців щодо зловживань мера під час «оновлення» стадіону у Нововолинську

3 Вересня 2020 16:16
З початку реконструкції стадіону СОК «Шахтар» у Нововолинську з міського бюджету лише на технічний та авторський нагляд за виконанням будівельних робіт витратили 362 320 грн. Однак, куди насправді пішли ці кошти – невідомо, адже вже у сам день відкриття об’єкту на території «відремонтованого» стадіону журналісти зафіксували на відео провалену бруківку.

Видання «КОРДОН» спробувало розібратись у тому, скільки насправді коштував проект реконструкції бюджету та хто має відповідати за якість виконаних робіт. З огляду на те, як піариться на цій темі чинний міський голова Нововолинська Віктор Сапожніков, пафосно розповідаючи про масштаби будівництва і приписуючи стадіон «Шахтар» до списку власних досягнень, це питання потрібно ставити саме йому. Однак, у липні претензій до виконавців робіт він не мав. Більше того Віктор Сапожніков заявляв, що дуже задоволений ремонтом.
Отож, журналісти відшукали на сайті ProZorro інформацію про усі закупівлі, проведені по стадіону СОК «Шахтар» за останні роки.

Як відомо, головну закупівлю послуги «Капітальний ремонт трибун та бігових доріжок стадіону СОКу «Шахтар» на пр. Перемоги, 5 у м. Нововолинську (капітальний ремонт і реставрація) провели ще торік. Зокрема, вже 25 червня 2019 визначили переможця торгів та уклали договір з ПП «Транс-Дор-Сервіс», яке належить відомим луцьким бізнесменам Віталію Ореховському та Сергію Іщуку. Вартість капремонту – 20 830 969,49 грн.

А вже 15 липня 2019 року дирекція стадіону замовила послуги з технічного нагляду за виконанням будівельних робіт на суму 100 900 грн. Ще одну аналогічну закупівлю провели 16 квітня цього року на суму 233 130 грн. Перемогу в обох тендерах здобув ФОП Віктор Мазур, який лише за останні 2 роки загалом освоїв з Нововолинського бюджету понад 1,7 млн грн завдяки наданню таких послуг.

Та у цьому масштабному проекті вочевидь щось не врахували і вже у 2020 році, у самий розпал робіт, організатори почали проводити додаткові закупівлі. Зокрема 18 травня 2020 було підписано договір з ТОВ «Дім-міськбуд», яке зобов’язалось провести капітальний ремонт адмінбудівлі стадіону, підпірних стін та арок вхідних воріт за 430 000 грн.

А от ремонт глядацьких секторів СОК «Шахтар» вирішили провести практично перед самим відкриттям. Так, 22 липня 2020 року уклали відповідний договір з ТОВ «Реконбуд» на проведення робіт на суму 49 800 грн.

Що цікаво, замовники реконструкції за півтора місяці вирішили двічі провести авторський нагляд за капітальним ремонтом трибун та бігових доріжок на стадіоні. Зокрема, 1 липня вони уклали договір з ТОВ «Архітект» на суму всього лишень 14 145 грн.

Вочевидь, нагляд не знайшов жодних порушень виконаних робіт. Тож 24 серпня Віктор Сапожніков з нагоди Дня міста та 70-річчя створення Нововолинська урочисто під звуки оркестру з пафосним виразом обличчя перерізав червону стрічку.Усе б нічого, адже свято вдалось і нововолинців порадували гарним стадіоном та помпезним дійством. Однак вже ввечері пересічні містяни помітили маленьку прикрість – бруківка, прокладена на доріжках стадіону, почала просто провалюватись у безодню. При тому всьому – таких прикрощів було багато. Тож люди відразу звернули увагу на це та почали висловлювати своє обурення владі та виконавцям через неякісне виконання робіт.
Звісно, Віктор Сапожніков не визнав халтури і відразу ж заявив, що з виконавцями робіт буде розмова.

Тож одразу після відкриття стадіону, 25 серпня 2020 адміністрація СОК «Шахтар» оперативно замовила повторне проведення авторського нагляду за капітальним ремонтом трибун та бігових доріжок ще на 14 145 грн.

Як не дивно, перемогу у тендері здобуло те саме підприємство ТОВ «Архітект», яке проводило нагляд у липні. Чому вони тоді не добачили фактів порушень будівельних норм – лишається тільки здогадуватись. А от належність та професійність чергової перевірки все ж таки викликає сумніви.

Якщо підрахувати вартість усіх закупівель за проектом, реконструкція СОК «Шахтар» обійшлась загалом у 21 673 089 грн.

Народний депутат Ігор Гузь розповів, що ініціюватиме звернення до правоохоронних органів щодо можливих зловживань мера Нововолинська Віктора Сапожнікова «під час так званого оновлення» міського стадіону.

Про це він заявив під час прямого включення на його офіційній сторінці у фейсбуці.

Нардеп висловив обурення щодо того, що на оновлення центрального стадіону міста витратили аж 21 мільйон гривень і завчасно його відкрили, адже люди відразу побачили «халтуру» у роботі. Таке «помпезне» відкриття, незважаючи на явний брак у будівельних роботах, наразило людей на небезпеку, говорить Гузь.

«Цей стадіон не встиг побудуватися і здатися, а вже розвалюється. За моєю інформацією, заплатили 361 тисячу за те, щоб прийняти цей об’єкт в експлуатацію, за технагляд тощо.

Як міг технагляд не побачити цієї ситуації, коли її помітили діти на велосипедах? Та ж туди можна впасти, ноги зламати і може бути біда.

Та мер сам міг за день-два до відкриття пройтися стадіоном і подивитися чи він готовий до експлуатації і до відкриття. А цього не було зроблено», – наголосив Гузь.

Він констатував, що звернеться до всіх контролюючих структур і правоохоронних органів, аби ті перевірили, яким чином були витрачені кошти, чи були дотримані усі нормативні документи і чи не було при цьому порушень й крадіжок.

«Хто бачив відео, той розуміє, що там не було зроблено основи під бруківкою, не було зроблено ремонтних робіт, як потрібно, з толком.

Саме тому, я звертаюся до Генеральної прокуратури, до усіх структур, які мають моніторити витрачання державних коштів. Я буду стежити за тим, аби правоохоронні органи розібралися з тим, куди діли 21 мільйон гривень. Фактично державних, міських коштів. Для мене це питання честі.

Бо, якщо ти перед 70-літтям міста, перед виборами, щось хочеш зробити, то зроби це з толком. Щоб це було людям на десятки років.

Не можна, якщо витрачаються такі величезні суми коштів, щоб це робилося тяп-ляп. Не можна безвідповідально ставитися до виконання своїх службових обов’язків», – наголосив Ігор Гузь.

Нардеп зауважив, що за кошти, витрачені на ремонт стадіону, доцільніше було би побудувати хороші спорткомплекси біля навчальних закладів Нововолинська, щоб усі діти мали доступ до спортивних майданчиків і мешканці мікрорайонів могли би там займатися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Микола Показати IP 3 Вересня 2020 21:31
А хто виробник бруківки?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus