USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.70
  • PLN 10.77 10.92

Роботи, телескопи, наука і мистецтво – усе, аби дітям було цікаво та корисно: у Луцьку відбулася «Подорож країною Позашкілля». Фото

26 Вересня 2024 15:05
25 вересня в Україні відзначають День позашкілля. З нагоди свята активних і творчих педагогів і дітей Центр позашкільної освіти Волинської обласної ради організував День відкритих дверей. Особливою подією стало відкриття простору розвитку дитини, який з’явився завдяки підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Гуртки, лабораторії, студії творчості, сучасне обладнання – від мікроскопів/телескопів і до 3D принтерів та дронів – у Центрі позашкільної освіти є усе, аби дітям тут було цікаво і корисно.

День відкритих дверей у обласному Центрі позашкільної освіти організовують для того, щоб батьки могли поспілкуватися з педагогами, а діти побачити цікавинки. На святі для них працювали місто майстрів і музичне містечко, різноманітні локації з доробками гуртківців, проводилися майстер-класи і ще багато-багато цікавого. Адже позашкілля і повинне бути саме таким – цікавим, яскравим і корисним!
«Лише уявіть: ми працюємо для 2300 діток із 20-ти територіальних громад області. Постійно вдосконалюємося. І це не лише фаховий розвиток і професійне зростання наших педагогів. Облаштували нові класи – відремонтували їх і наповнили усім необхідним. Купили сучасну техніку. Ось, наприклад LEGO-клас і кабінети дошкільної підготовки. Змінили зовнішній вигляд самої будівлі центру, аби вона мала сучасний, цікавий вигляд. А планів ще дуже і дуже багато», – розповідає директорка центру, депутатка облради Оксана Філіпчук.
Читати ще: 3D-моделювання та деталі для фронтових приладів: у Луцьку в Центрі позашкільної освіти відкрили STEM-лабораторію

Учасники творчих гуртків підготували для гостей музичну програму. Батьки і діти не стримували емоцій, адже День позашкілля – яскрава подія і справжнє свято для тих, хто приходить сюди і, без перебільшення, називає центр ледь не другою домівкою.
«Вітаю усіх наших гостей, наших найкращих педагогів і вихованців. Зі святом – з Днем позашкільника. Як нас називають – волонтерів, які навчають дітей, вселяють у серця надію, допомагають дітям знайти себе», – звернулася до гостей Оксана Філіпчук.
Перший заступник голови облради Юрій Поліщук наголосив на важливості позашкільної освіти, яка максимально розкриває дитячі здібності і таланти та певному недофінансуванню галузі з боку держави. «Саме в позашкільних закладах вихованці та їх батьки можуть обрати ті види занять, які найбільше до душі малечі, тож діти відвідують їх із задоволенням. Це вкрай важливо й для майбутнього вибору профілю навчання у загальній середній школі», – сказав Юрій Поліщук.
«Хочу подякувати усім працівникам позашкілля, адже їхня праця недооцінена. Бажаю вам міцного здоров’я та хоча би гідної оплати праці, задоволення від роботи і вдячності від молодого покоління, яке ви виховуєте. Шановні батьки, той факт, що ви віддали свою дитину у будь-який гурток, немає значення який, займатися позашкільною освітою, це найкраще рішення для ваших дітей. Адже вони отримають унікальний досвід, знання і спогади. Бажаю усім нашим дітям самореалізації, успіху, і задоволення від обраної справи», – наголосила Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.
Читати ще: «Наукові пікніки» у центрі Луцька зібрали сотні містян. Фото

Директорка центру провела імпровізовану екскурсію закладом. Відчутно, що у цих стінах головними є діти. Вони тут – усюди, і усе тут – для них! У деяких класах проходять заняття, адже свято-святом, а навчальний процес перериватись не повинен. У LEGO-лабораторії, наприклад, частина діток розвиває дрібну моторику – працює з кубиками, а частина працює за комп’ютерами.

Як пояснює керівник гуртків раннього розвитку дитини Оксана Іваницька, ігри-квести підібрані спеціально і дитина зі зміною виду діяльності не лише відпочиває, але й продовжує вчитися.
Особливу увагу привертає новий простір розвитку дитини. Оксана Філіпчук пригадує, яким це приміщення було раніше і яким стало тепер – внаслідок ентузіазму працівників і небайдужості благодійників.
«Почали з ремонту підлоги, а далі – стіни, стеля, меблі. Роботи було дуже багато і практично все виконували власними силами. Лад навели, але, звичайно, це не вирішувало усіх проблем. Ідея цієї кімнати, цього простору – проведення корекційних занять, які нині не є примхою, а, фактично, вимогою часу. Відповідно, потрібне було спеціальне наповнення засобами, які використовує у своїй роботі психолог. У цьому нам допоміг Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Саме завдяки постійній підтримці Фонду ми можемо реалізовувати ідеї, яких, насправді, дуже багато. Ось зараз працюємо над новим проєктом, який є лише у одному місті в Україні. Сподіваюся, що скоро він буде і у нашому центрі, але поки про нього не буду розповідати», – усміхається Оксана Філіпчук.
Практичний психолог Катерина Дишко розповідає, що діти дуже часто потребують допомоги і корекції розвитку в емоційній, пізнавальній, поведінковій сферах. І з цим батьки не завжди можуть справитись.
«Наше завдання – допомогти. Працюємо з дітьми від п’яти до 18 років, як індивідуально так і у групах – по шість діток. На заняттях ми вивчаємо базові емоції, вчимося розпізнавати і керувати ними, розвиваємо емоційний інтелект. Дуже часто батьки не помічають певних проблем і тоді педагоги їм радять звернутися до нас. Я приходжу на заняття, спостерігаю за адаптацією дітей. Звичайно, використовуємо різні техніки у роботі, адже важливо, щоб дітям було цікаво і вони не втомлювалися. Тому надзвичайно важливими є інструменти, які ми застосовуємо. Розвиваючі ігри та іграшки, роздаткові матеріали, арт-терапія, тренажери – тепер у нашому просторі є все необхідне і за це щиро дякуємо Фонду», – пояснює Катерина Дишко.
«Позашкілля надзвичайно важливе для наших дітей. Воно допомагає сформувати вподобання, розвинути певні вміння і навички, пам’ять, інтелект, вміння комунікувати, знайти сферу, яка була б цікавою у подальшому житті. Саме тому звертаємо увагу на підтримку позашкілля, адже воно сьогодні опинилося в умовах недофінансування. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» завжди допомагає у проведенні заходів, реалізації різноманітних ідей. Чудово розуміємо важливість того, аби наші діти мали повноцінний розвиток, повноцінний доступ до освіти, не зважаючи на обставини – чи то карантин, чи то – війна. Діти заслуговують на найкраще», – підсумовує Катерина Шкльода.
Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus