USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Робот волинян поїде в США: у Луцьку – змагання з робототехніки. Фото

5 Червня 2024 17:16
У стінах Волинського національного університету завершилися змагання з робототехніки «Robo-Slalom Volyn 2024». До участі долучилися близько 30 команд із навчальних закладів Луцька, Ковеля, Володимира та Нововолинська.

Свої команди виставила й Волинська обласна Мала академія наук, яка стала ініціатором проведення чемпіонату. Підтримку змаганням надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Учасники підготували роботів, що якомога швидше проїдуть за заданою траєкторією, позначеною чорною лінією. Роботи – автоматизовані, тобто керуються програмою.
Змагання відбулися в категорії слалом швидкісний та слалом швидкісний спеціальний. У першій роботів перевіряють на швидкість, у другій – те ж саме, тільки для цього можна використати давач.

Читати ще: Робототехніка та управління дронами: в ЛНТУ відкрили STEM-лабораторію для юних науковців. Фото

Перше місце в категорії слалом швидкісний здобули Юліан Головчук та Дмитро Назарук із Луцького ліцею №9. Їхній робот нещодавно виграв гранпрі всеукраїнського чемпіонату. Невдовзі хлопці поїдуть із ним представляти Україну на «Всесвітню олімпіаду геніїв» у США.
«Це дуже цікаві люди. Один із них пише картини, інший програмує та грає у волейбол. А робототехніка – це завжди компроміс між програмуванням та конструюванням. У них склалася чудова команда, де є конструктор-винахідник і програміст, які доповнюють один одного. У хлопців великий екологічний проєкт, що його тепер представлять від України в місті Рочестері», – розповів про своїх учнів викладач Андрій Роговський.

Читати ще: Польоти на симуляторі БПЛА та моделювання: як працює STEM-лабораторія у Центрі позашкільної освіти в Луцьку. Фото

З його слів, якщо школярі вже створюють робота з певними функціями, то згодом зможуть масштабувати його в щось більше й запустити стартап.
Очільниця Волинської МАН Тетяна Михалюк розповіла, що Волинь – одна з небагатьох областей, де відбуваються такі змагання.

«У Малій академії наук працює студія робототехніки для учнів 5-7 класів та секція, де діти вже більш серйозно займаються. Спільно з вишами та партнерами ми влаштовуємо чемпіонати з робототехніки. До слова, єдині в області. Змагання раніше відбувалися в категорії сумо (на найсильнішого робота), а сьогодні – слалом», – зазначила Тетяна Михалюк.
Як зауважила голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода, робототехнікою займаються креативні та розумні особистості, які в майбутньому мають шанс принести користь країні.

«Чемпіонат із робототехніки – для кмітливих, розумних та винахідливих. Тішить, що серед сьогоднішніх змагань є представники України на міжнародному турнірі. Розвиваючи нашу молодь, ми показуємо гарний приклад усьому світу. І якщо вкладати в дітей, то будемо мати гідне покоління, яке прославить країну. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» налагодив гарну співпрацю з Малою академію наук, підтримуючи різні ідеї та гуртки. Надалі теж будемо допомагати матеріалами й подарунками», – наголосила Катерина Шкльода.
Читати ще: Ігри, танці та наука: у луцькому виші – свято для дітей. Фото

У категорії слалом швидкісний спеціальний перемогу здобули Назарій Дзюба та Влас Гнатчук із Володимира. Наприкінці переможці та призери отримали грамоти і корисні подарунки.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus