USD 40.40 40.80
  • USD 40.40 40.80
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

Робот луцьких випускників переміг на всесвітній олімпіаді геніїв у США

26 Червня 2024 19:38
Нещодавно двоє лучан стали переможцями GENIUS Olympiad – всесвітньої олімпіади геніїв, що відбулася в Сполучених Штатах Америки. Випускники Луцького ліцею №9 Юліан Головчук та Дмитро Назарук здобули золото в категорії «Робототехніка», випередивши понад 40 команд із різних країн світу. Вони створили робота, здатного збирати сміття, рятувати тварин та набирати воду з океану.

Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося з переможцями в стінах кабінету інформатики їхнього рідного дев’ятого ліцею – саме тут тривала основна частина підготовки до майбутньої перемоги.

Дмитро та Юліан розпочали займатися робототехнікою в жовтні 2023 року на гуртку при Волинській обласній Малій академії наук. Саме тоді вчитель інформатики, а нині науковий керівник хлопців Андрій Роговський запропонував їм взяти участь у всеукраїнському конкурсі.

Відтоді почали розробляти робота. В основі – деталі з конструктора лего.

«Це доступний матеріал, з яким легко працювати та змінювати концепцію», – ділиться Юліан Головчук.
Юліан Головчук, Дмитро Назарук та Андрій Роговський у США

Попри те, що робот на вигляд невеликий, його конструкція не з дешевих. Деякі деталі мали на гуртку робототехніки, деякі приносили школярі. Частину витрат покрили спонсори та благодійники, зокрема громадські організації Brainstorm, ГО «Алгоритм дій» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

«За попередніми підрахунками, робот обійшовся в 70 тисяч гривень. Але матеріально-технічної бази треба було купити на більшу суму, адже проєкт зібрано із різних деталей. Ми могли використати, наприклад, компонент з одного набору, а таких компонентів треба три. Відповідно – треба три набори», – роз’яснив науковий керівник Андрій Роговський.
Концепт робота в момент створення змінювали та переробляли, поки він не дійшов до сталого. У підсумку Юліан Головчук та Дмитро Назарук перемогли на всеукраїнському етапі, а відтак отримали змогу показати винахід світу.

Читати ще: Робот волинян поїде в США: у Луцьку – змагання з робототехніки. Фото

GENIUS Olympiad тривала з 10 до 14 червня в Рочестерському технологічному інституті, що в американському штаті Нью-Йорк. У конкурсі взяли участь школярі з 67 країн світу у восьми категоріях. Україну загалом представив 51 учень Малої академії наук.
У категорії «Робототехніка» понад 40 команд-конкурсантів мали три завдання – на імпровізованому острові за допомогою робота збирали проби води з океану, доставляли тварин та розчищали сміття. Журі оцінювало одразу кілька компонентів.

«Було чотири поля, на яких по два працівники стежили за тим, щоб дотримувалися правил. Наприкінці гри рахували кількість штрафів і зароблених балів. Ми переносили предмети в певні коробки або на «територію океану». Якщо сміття в «океані», то це штраф, якщо кубики в одній коробці, а сміття в іншій – бал, – розповідають хлопці. – Правильність виконання становила 60% оцінки, ще по 10% – за інженерну книгу та командну роботу, решта – оцінка самої ідеї від журі».

За перемогу Юліан та Дмитро отримали знижку в 25 тисяч доларів на навчання у Рочестерському технологічному інституті.
Читати ще: Робот-сортувальник, механічна миша, потяг і бандеромобіль: учні сільських ліцеїв Волині представили розробки своїх наукових лабораторій

Поза конкурсною програмою у лучан була змога розповісти світові про події в Україні. Для учасників GENIUS Olympiad влаштували культурний вечір, під час якого хлопці роздали іноземцям браслети в синьо-жовтих кольорах. Як зауважили лучани, найбільшу підтримку відчули від делегацій зі США, Південної Кореї та Чилі.

«Мені ще запам’ятався учасник із Казахстану. А загалом, коли ми казали, що з України, то чули слова підтримки», – додає Дмитро Назарук.
Вчитель Андрій Роговський переконаний, що у хлопців склалася чудова команда, де вони доповнюють один одного. Дмитро схильний до програмування, Юліан – до технічної частини. Зі слів наставника, його підопічні товаришують, тому з пів слова розуміють партнера.

У майбутньому лучани хотіли б запатентувати свого робота та масштабувати його виробництво, однак поки такої можливості в них немає.

«Його можна було б використовувати для розмінування, доставки, діставання чогось. Від став би в пригоді військовим і надзвичайникам», – акцентував Юліан Головчук.
На думку хлопців, робототехніка вже стала провідною галуззю в житті людини. Як пояснили, саме роботи зараз активно задіяні у війні та замінюють людей на виробництвах.

У найближчих планах випускників – успішно скласти НМТ та вступити до столичного вишу. Також Дмитро та Юліан будуть працювати над виробництвом дронів для військових. Науковий керівник зазначив: перемога в Штатах покладе початок їхньої кар’єри у виробництві роботів.
Читати ще: «Там інша культура»: володимирські дівчата-футболістки зіграли на чемпіонаті світу в Китаї

Додамо, що на всесвітній олімпіаді геніїв Україна здобула 46 нагород, серед яких – 10 золотих медалей.

Місто Луцьк також представив 15-річний учень ліцею №9 Олександр Стеблевець, який змагався в категорії «Програмування». Він цьогоріч не увійшов до призерів, але ще матиме шанси на успіх у наступних конкурсах.

Дмитро КЛИМЧУК

Фото автора та з особистого архіву Андрія Роговського
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 26 Червня 2024 23:03
молодцьом
Лучанин Показати IP 26 Червня 2024 23:59
КРУТО !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus