USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Різдво починається з джазу: у Луцьку звучали теплі світові хіти

27 Грудня 2021 10:23
26 грудня в Палаці культури Луцька відбувся неймовірно атмосферний концерт «Той самий різдвяний джаз».

Поціновувачі новорічної та різдвяної класики цього вечора мали нагоду насолодитися піснями Луї Армстронга, Френка Сінатри, Дональда Гарднера у виконанні джазових віртуозів України – колективу Urban Gypsy у складі вокалістки Ольги Чернишової, гітаристів Михайла Левіта і Дмитра Кушнірова, контрабасиста Миколи Кістєньова та скрипаля Матвія Миронова.

Цей київський гурт подарував лучанам справжню різдвяну казку й відчуття присутності дива. А голос фронтвумен гурту направду заворожував – чистий, глибокий, здавалося, що він торкається найпотаємніших струн десь глибоко в душі й від того свято стає яскравішим та добрішим.
Urban Gypsy творять у стилі джаз-мануш, або, як його ще називають, джипсі джазу чи циганського джазу, що поєднує пристрасть вільного народу з джазовими ритмами 1930-40-х років. Цей стиль створив гітарист Жан Батист Джанго Рейнхардт на прізвисько Великий Джанго.

Gipsy In My Soul – «Краплинка циганської крові в моїй душі» – одна з улюблених джазових композицій гурту. Її вони зіграли з особливим натхненням. А ще одна знакова мелодія – «За все хороше». Їй уже понад 300 років. Слова до неї написав Роберт Бернс, а музика давно стала народною. Виконують цю пісню по всьому світу.
«У нашому репертуарі є ще одна особлива пісня. Уперше я почула її у виконанні незрівнянного Нета Кінга Коула, – поділилася Ольга Чернишова. – Їй понад 70 років. І дуже люблю пісню, у якій ідеться про те, що коли жінка чогось хоче, то її бажання – закон».

Кілька композицій вокалістка виконала у дуеті з гітаристом гурту Михайлом Левітом. І це направду було неперевершене єднання голосів та енергетик.
«Ви знаєте, коли стартували наші передріздвяні гастролі й ми почали їздити українськими містами, у кожному співаємо Let It Snow, – розповіла Ольга. – І от уже вся Україна засипана снігом, нарешті зима схожа на зиму. Я думаю, це хороший знак».

Звучала цього вечора й пісня, слова та музику до якої написав Михайло Левіт, – Christmas Train.

«Це пісня про магічний різдвяний поїзд, що прямує у вигадане казкове місто Christmas Town, де всі люди отримують подарунки, веселяться і святкують», – розповів автор.
«А я сьогодні подумала, що насправді Christmas Train – це пісня про наш автобус, яким ми їздимо на гастролі, – додала Ольга. – І хай куди ми приїжджаємо, нас зустрічає Christmas Town – місто щасливих людей».

Ще одна особлива пісня у різдвяному репертуарі Urban Gypsy – I'll Be Home For Christmas, написана в часи Другої світової війни від імені солдата, який мріє повернутися додому на Різдво, але, на жаль, це неможливо, і він бажає своїм рідним, щоб вони весело провели час – із снігом, прикрашеною ялинкою та подарунками.
«Я хочу побажати всім, хто через якісь причини зараз у розлуці з близькими, відчути, що ми завжди одне в одного у серці», – сказала солістка гурту.

Звісно, якщо йдеться про різдвяні дива, то годі уявити репертуар Urban Gypsy без Santa Claus Is Coming To Town, виконання якої глядачі супроводжували оплесками, а багато хто навіть підспівував артистам. Також музиканти виконали й одну з пісень засновника стилю джаз-мануш Джанго Рейнхардта.
А ще цього вечора звучала пісня на музику знаменитого джазового гітариста Джорджа Бенсона.

«Якось наш Дмитро Кушніров запропонував написати слова до цієї мелодії. Я подумала, що це якась надто смілива ідея для мене, – зізналася Оля. – Але під час довгої мандрівки на гастролі ми з Михайлом таки придумали текст. Вийшло доволі непогано. Тож тепер у нас є спільна з Джорджем Бенсоном пісня. Вона називається Before You Go».
«Ми від усього серця хочемо привітати вас із Різдвом, із прийдешнім Новим роком, побажати миру, надії, сили рухатися вперед, – побажала Ольга Чернишова. – Давайте будемо щасливими з усіх сил!»
Музиканти подякували лучанам за теплий та душевний прийом. І, звісно ж, вдячні глядачі не відпустили виконавців без пісні на біс, яку ті радо зіграли. А вже по тому зробили селфі з усіма гостями концерту.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 27 Грудня 2021 21:56
Різдво починає ця з колядок…але точно не з джазу!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus